Proizvođačke cijene u europskoj industriji ponovo pale u veljači; u Hrvatskoj porasle

04.04.2023.

14:10

Autor: Hina/HRT/A.S.

Pad cijena industrije

Pad cijena industrije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU ponovo su pale u veljači, iako znatno blaže nego u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj porasle su gotovo istim tempom kao na početku godine, pokazali su podaci Eurostata.


U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači bile niže za 0,5 posto nego u siječnju kada su pale za 2,8 posto, izračunao je Eurostat.

U EU su pale za 0,6 posto, nakon 2,3-postotnog pada u siječnju.

Uteg cijenama bio je i u veljači energetski sektor s padom cijena u eurozoni za 1,6 posto u odnosu na siječanj, a u EU za 2,1 posto. U siječnju bile su pale za 9,2 posto u zoni primjene zajedničke europske valute i za 7,9 posto u EU.

Najviše su pak cijene u veljači podigli proizvođači netrajnih potrošačkih dobara, za 0,6 posto na oba područja.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji bile su na oba područja više za 0,2 posto nego u siječnju kada su porasle za 1,1 posto.

Hrvatska uz Litvu

Prema podacima kojima je Eurostat raspolagao, najsnažniji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u veljači Bugarska, za 7,9 posto.

Slijede Grčka i Belgija s padom cijena za 3,3 odnosno 3,2 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene u industriji u veljači porasle za 0,7 posto u odnosu na siječanj kad su uvećane za 0,8 posto.

Blizu je Hrvatskoj Litva s rastom cijena na mjesečnoj razini za 0,5 posto.

Najviše su porasle proizvođačke cijene u slovačkoj industriji, za 11,5 posto. Slijede Slovenija i Portugal s rastom proizvođačkih cijena za 2,7 odnosno za 2,5 posto.

Blaže poskupljenje energije 

Na godišnjoj su razini cijene industrijskih proizvoda u veljači porasle za 13,2 posto u eurozoni, te za 14,5 posto u EU.

U siječnju su na području primjene zajedničke europske valute uvećane za 15,1 posto i za 16,4 posto na razini Unije.

Najveći rast zabilježen je u energetskom sektoru, za 17,4 posto u eurozoni i za 20,1 posto u EU. Na početku godine energija je u eurozoni poskupjela 20,7 posto, a u EU 24,2 posto.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u eurozoni više za 10,2 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču, a u EU za 10,6 posto.

Skok u Mađarskoj

Cijene industrijskih proizvoda porasle su u veljači na godišnjoj razini u svim članicama EU-a, napominje Eurostat, a najsnažnije u Mađarskoj, za 56,1 posto.

Slijede Latvija i Slovačka sa skokom cijena za 37,4 odnosno za 33,8 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači bile više za 17,8 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U siječnju su uvećane za 19,2 posto.

Gotovo isti postotni rast bilježile su Nizozemska i Austrija s rastom cijena od po 17,4 posto.

Najslabiji rast u odnosu na prošlogodišnju veljaču bilježile su proizvođačke cijene u Irskoj, za 0,1 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!