Projekt "Osnažavanje ruralnih žena" jer nije lako biti žena na selu

08.07.2021.

07:00

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Projekt "Osnaživanje ruralnih žena"

Projekt "Osnaživanje ruralnih žena"

Foto: HTV / HRT

Nije lako danas biti seoska žena. Uz mnoštvo uloga, mnogi su i izazovi pred njima. Stoga Europski projekt "Osnaživanje ruralnih žena", koji provodi Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj, nastoji uključiti žene u poduzetništvo, osobito u turizmu.

Poduzetnica, majka, baka, kreativna snaga obiteljskoga gospodarstva Romske kuće u Maglenči - sve te i mnoge druge uloge ima Slađana Đurđević. Školski je ona primjer s koliko se sve izazova susreću moderne seoske žene.


- Definitivno je prepreka i određena administracija i mišljenje u okruženju. U mom slučaju to su bile i predrasude. Doslovce, život je borba... uvijek nedostaje vremena. Međutim, optimizam, osobni angažman, volja i htijenje je ono što pokreće, kazala je Đurđević.


Edukacija i razmjena iskustava daju dodatnu snagu. A jedna takva panel rasprava organizirana je upravo na imanju obitelji Đurđević u Maglenči.


- Vidjeli smo da je Europski parlament prije nekoliko godina donio uredbu na temu osnaživanja ruralnih žena i shvatili da je to važna tema. Posebno su žene često nositeljice ruralnih gospodarstava, još uvijek nisu vlasnice, ali su aktivne, a kad se radi o ruralnom turizmu, naravno da je žena na tom OPG-u najvažnija osoba, kazala je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruga za turizam i ruralni razvoj. "Klub članova Selo".

- Obnova i napredak je nemoguć bez žena, sav ljudski potencijal uključuje naročito žene. Žene su uključene u izgradnju nečega i vole i počistit kuću malo, a tu treba imat puno toga što se mora počistit, pospremit kako bismo mogli ići naprijed kao cijelo društvo, rekla je Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica Udruge GTF, inicijativa za održivi rast.


Devedeset  pet posto Hrvatske su ruralna područja, a manje od polovice stanovništva živi na selu. Ženska inicijativa nastoji pomoći u poboljšanju takve statistike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!