Proračunski manjak u EU i eurozoni uvećan u trećem kvartalu 2022.

23.01.2023.

17:24

Autor: Hina/E.P.C.

Rast proračunskog deficita u 3. kvartalu 2022.

Rast proračunskog deficita u 3. kvartalu 2022.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Proračunski manjak u Europskoj uniji i eurozon, izražen udjelom u BDP-u, uvećan je u trećem kvartalu 2022. godine, odražavajući pojačanu potrošnju vlada u uvjetima energetske krize i udara visokih cijena energije, pokazalo je izvješće Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođeni proračunski manjak, izražen udjelom u BDP-u, uvećan je u tri mjeseca zaključno s rujnom na 3,2 posto, dok je u prethodnom tromjesečju iznosio 1,8 posto, pokazuju preliminarni podaci Eurostata.


U eurozoni je proračunski manjak porastao s 2 na 3,3 posto.


U trećem kvartalu 2022. godine proračunski manjak u EU-u dosezao je 3,6 posto, a u eurozoni 4,1 posto BDP-a.


Sezonski prilagođeni proračunski rashodi u oba su područja porasli znatno snažnije od prihoda, napominje Eurostat.


Udio deficita u BDP-u značajno je porastao u odnosu na drugo tromjesečje, uglavnom zbog značajnog povećanja potrošnje, potaknute obimnim paketima pomoći kojima su vlade nastojale pomoći ublažiti udar visokih cijena energije na građane i tvrtke.


Na potrošnju su utjecale i mjere ublažavanja posljedica pandemije, iako u manjoj mjeri nego u drugom tromjesečju, napominju statističari.


U usporedbi s istim razdobljem godine ranije, udio manjka u BDP-u u oba područja znatno je smanjen, prema sezonski prilagođenim podacima.


Skok državne potrošnje


Na razini EU-a, sezonski prilagođeni proračunski prihodi iskazani udjelom u BDP-u iznosili su 46,4% i bili su gotovo na razini drugog tromjesečja.

Proračunski rashodi porasli su za puni jedan postotni bod, na 49,6 posto BDP-a.


U eurozoni su proračunski prihodi iskazani udjelom u BDP-u iznosili u trećem tromjesečju 47,2% i bili su manji za 0,3% nego u prethodna tri mjeseca.

Rashodi su uvećani s 49,5 na 50,5 posto.


Sezonski prilagođeni prihodi porasli su u EU za oko 11 milijardi eura u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je potrošnja uvećana za oko 67 milijardi eura.


Ista kretanja bilježi eurozona, gdje su prihodi porasli za oko 15 milijardi, a rashodi za 58 milijardi eura, navodi Eurostat.

Šest članica u plusu, Irska prednjači  


Prema sezonski prilagođenim podacima, šest zemalja EU-a bilježilo je u trećem tromjesečju 2022. proračunski višak, a najveći je bio u Irskoj, gdje je dosegnuo 3,1%.

Slijede Portugal i Litva sa sezonski prilagođenim viškom u proračunu od 1,3 odnosno jedan posto BDP-a, a blizu je i Danska s 0,9 posto.


Najskromniji su višak bilježile Nizozemska i Švedska, od svega 0,4 odnosno 0,3 posto, pokazuju preliminarni podaci Eurostata.


Najveći sezonski prilagođeni manjak bilježila je Rumunjska, od 6,3 posto. Slijedi Mađarska, gdje je iznosio 6,1 posto, a blizu je i Belgija s 5,1 posto.


Najniži manjak imali su Luksemburg i Finska, od 0,3 odnosno 0,4 posto, te Estonija, gdje je iznosio 0,5 posto.


Eurostat nije raspolagao sezonski prilagođenim podacima za Hrvatsku, Grčku, Italiju i Cipar.


Prema sezonski neprilagođenim podacima Hrvatska je u trećem prošlogodišnjem tromjesečju bilježila proračunski višak iskazan udjelom u BDP-u od 6,7 posto, pokazuju preliminarni podaci.


Eurostat je blago revidirao podatak o višku u drugom tromjesečju, s 1,7 na 1,8 posto.

EU je prema sezonski neprilagođenim podacima u trećem tromjesečju bilježio proračunski manjak od 2,7 posto, a eurozona od 2,9 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!