12:29 / 19.06.2019.

Autor: HRT/Hina

Prosječna neto plaća za travanj 6.434 kune

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Realno je to na godišnjoj razini više za 2,7 posto.
Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 6.434 kune, što je realno na godišnjoj razini više za 2,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.

U odnosu na ožujak, prosječna isplaćena neto plaća za travanj realno je niža za 1,1 posto. Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 11.210 kuna, dok je najniža plaća, od 4.149 kuna, isplaćena u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te uređenjem i održavanjem krajolika.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za travanj iznosila je 5.551 kunu, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za travanj iznosila je 8.733 kune, što je realno 1,1 posto manje nego za mjesec ranije. Na godišnjoj razini, prema travnju 2018., prosječna je bruto plaća bila realno viša tri posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za travanj iznosila 37,04 kune, a bruto 50,27 kuna. U travnju je prosječna neto satnica bila za 4,2 posto niža nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini pala za 0,8 posto.

Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila niža za 4,2 posto, a na godišnjoj je niža za 0,5 posto.

U travnju su bila prosječno 174 plaćena radna sata, što je 4,2 posto više nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u zdravstvenoj zaštiti (181), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (157).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!