Pruga od Križevaca do Mađarske trenutno najveći infrastrukturni projekt

25.09.2022.

07:09

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Hrvoje Povijač/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Gradnja pruge od Križevaca do granice sMađarskom

Gradnja pruge od Križevaca do granice sMađarskom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka od Križevaca do granice s Mađarskom trenutačno je najveći infrastrukturni projekt u našoj zemlji. Projekt Hrvatskih željeznica vrijedan oko 350 milijuna kuna, većim se dijelom sufinancira europskim novcem. Nastavlja se njime modernizacija Mediteranskoga koridora.

Željko i Ivica iz Carevdara svakoga dana prebroje i do stotinu kamiona koji prođu pokraj njihovih kuća i dovoze građevinski materijal za gradnju vijadukta Komari. Iako im kamioni remete san, Željko kao bivši željezničar zna da je riječ o projektu kakav se gradi jednom u sto godina.

- Ja imam strpljenja i ponosan sam i radostan da se radi drugi kolosijek, rekao je Željko Stovodak iz Carevdara.

Drugi kolosijek pruge i rekonstrukciju postojeće radi turska tvrtka Cengiz.

- Na realizaciji projekta trenutačno sudjeluje približno 600 djelatnika, od toga 75% su radnici iz Turske, a ostalih 25% su hrvatski radnici, istaknuo je Mehmet Yilmaz, voditelj projekta Cengiz.

Izgradnja tri vijadukta, 7 mostova, 8 cestovnih nadvožnjaka, 3 podvožnjaka i 9 pothodnika, novi kolodovori i stajališta tek su dio s popisa opsežnih radova.

- Praktički je kompletan projekt aktivan, mogu reći da se radi na čitavoj dužini od 42 kilometara i sve faze građevinskih radova su trenutno u tijeku, osim polaganja tračnica. Njihov prvi kontigent dolaska na gradilišta očekujemo unutar devetog mjeseca, objasnio je Ivo Jurić, voditelj projekta HŽ-a.

- Što se tiče fizičkog napredovanja radova izvedeno je 35% svih radova, a što se tiče financijskog napretka riječ je o 25%, naveo je Yilmaz.

Uz novu prugu i rekonstrukciju postojeće modernizirat će se i obnoviti i elektroenergetska mreža te sigurnosni i telekomunikacijski uređaji i tako omogućiti postizanje brzine vlakova do 160 kilometara na sat.

- Prvi rok ugovorni bio je kraj 2023. godine, ali zbog problema trenutni rok nam je 9 mjesec 2024. godine, izjavio je Jurić.

Iako stvarni troškovi gradnje, povećanje cijena i inflacija, premašuju ugovorenu vrijednost projekta od 350 milijuna eura, projekt, uvjereni su i investitori i izvođač radova, nije upitan. Razlika stvarne i ugovorene cijene investicije veća je od 10% pa će veće troškove podmiriti država i Europska unija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!