Sve više raste interes za zlato

15.01.2023.

21:31

Autor: Iva Vukadin/P.F./Dnevnik/IMS/HRT

Ulaganje u zlato

Ulaganje u zlato

Foto: HTV / HRT

U doba rekodne inflacije novac sve više gubi vrijednost. Umjesto čuvanja, sve više građana počinje ulagati. Hrvati u vrijeme krize najviše ulažu u nekretnine, no raste i interes za ulaganje u investicijsko zlato. 

Neki ulažu u nekretnine, neki u dionice, a nekima se ulaganje u zlato čini kao najsigurnija investicija.

- Interes je u 2022. godini bio više nego dvostruko veći nego godinu dana prije, naglasio je Josip Kokanović, operativni direktor tvrtke za kupnju i prodaju investicijskog zlata i srebra.

- 2021. ukupna količina prodanog zlata u Hrvatskoj po našim procjenama iznosila je približno jednu milijardu kuna, a 2022. godine zbog inflacije, rata u Ukrajini se taj iznos udvostručio, naglasio je.

No, teško je procijeniti kolika je stvarna vrijednost zlata kojim se trgovalo jer građani često transakcije u sivoj zoni ne prijavljuju. Nekoliko je načina ulaganja. Od kupnje digitalnog zlata, dionica rudarskih kompanija do onog najčešćeg - kupnje zlatnih poluga i zlatnika u fizičkom obliku.

Najtraženiji je dukat s likom Franza Jozefa, a kupuje se i zlatne poluge različite gramaže, nose od jednog grama, 100 grama do jedne kile koja stoji malo manje od 60.000 eura. Cijene zlata trenutačno su vrlo visoke. Iako je njegova vrijednost znatno pala nakon smirivanja ekonomske krize 2008. godine, posljednjih nekoliko godina bilježi gotovo stalni rast. Ipak, u Hrvatskoj postoji duga tradicija štednje u zlatu. Pa tako i postoji uvjerenje da je zlato najbolji čuvar vrijednosti u vrijeme krize.

- Međutim to zapravo i nije tako, to je mit, ustvari se radi o jednom rekao bih vrlo rizičnom investicijskom pothvatu jer cijena zlata oscilira, u kriznim vremenima se povećava, a nakon izlaska ekonomije iz krize se cijena zlata pada, istaknuo je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Padala cijena zlata ili rasla, većina Hrvata u njega ipak ne može ulagati, što se vidi po komentarima:

- Ne ulažem, štedim, štedim da mislim štedim, manje nego što bih trebao.

- Vjerojatno ne bih ulagao u zlato jer me ne zanima.

- N
išta ne štedim jer imam premalo.

- O ulaganju u zlato ne mislim ništa kad nemam.

- U
lažem, u kruh i mlijeko i wc papir, neki su od komentara građana.

A oni dubljeg džepa priliku za sigurno ulaganje vide ipak u kupnji nekretnina ili umjetničkih djela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!