Pulski Uljanik ide na javnu dražbu

25.04.2023.

Zadnja izmjena 19:31

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/P.F./T.V./HRT/Hina

Pulski Uljanik ide na javnu dražbu

Pulski Uljanik ide na javnu dražbu

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Na Trgovačkome sudu u Pazinu danas je bio još jedan pokušaj da se spasi pulsko brodogradilište. Nakon što nije uspjela prodaja putem izravne pogodbe, pa međunarodnog natječaja, država se kao većinski vjerovnik, ali i vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 odlučila za prodaju putem javnog nadmetanja...


Uljanik Brodogradnja 1856 niknula je prije 4 godine na temeljima propalog Brodogradilišta Uljanik. I već je u problemima. Vlasnik im je tvrtka u stečaju, banke ih zato ne vole, teško se dogovaraju poslovi, plaće su kasnile za 500-tinjak radnika i kooperanata.

Cijenu većinskog paketa država je podignula za malo više od 100 tisuća eura od one koju je ponudio češki investitor CE Industries, zasad jedini zainteresirani. Mali vjerovnici tim su potezom države ogorčeni.

Time je prihvaćen prijedlog stečajnog upravitelja Lorisa Raka koji je tražio da se odustane od modela prodaje putem javnog prikupljanja ponuda.

Dražba se očekuje u prvoj polovici svibnja kada će se ponuditi 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 po cijeni koja će biti veća od one koju je početkom godine ponudila češka grupa CE Industries, 20,57 milijuna eura.

Početna cijena Uljanika kreće od 20,73 milijuna eura što je 75 posto od procijenjene vrijednosti, a prvotni prijedlog početne cijene intervencijom predstavnice države je uvećan. Naime, stečajni upravitelj Loris Rak predložio je da se 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji licitira uz početnu cijenu od 20,57 milijuna eura odnosno 155 milijuna kuna, koju je početkom godine ponudila češka grupa CE Industries i koja još uvijek ostaju na toj ponudi.

- Prihvatili smo prijedlog stečajnog upravitelja da se ide u javnu dražbu s time da se država usuglasila s predloženim, ali je zatražila izmjenu utvrđenja početne cijene ispod koje se ne bi moglo prodati. Obrazložili smo da bi to bilo 75 posto procijenjene vrijednosti tako da se utvrđuje početni iznos od 20,7 milijuna eura ili 156,2 milijuna kuna, rekla je zamjenica županijskog državnog odvjetnika Nevenka Kovčalija. Dodala je kako je država predložila, a stečajni upravitelj prihvatio, da su zainteresirani gospodarski subjekti dužni uz dokumentaciju priložiti izjavu da će se zadržati brodograđevna djelatnost.

Na pitanje zašto je cijena promijenjena nakon što je potencijalni kupac predložio 20,5 milijuna eura a država 20,7 milijuna eura, Kovčalija je istaknula kako ne može prejudicirati kupca i tko će se prijaviti na dražbi te kako je država odredila da to bude 75 posto procijenjene vrijednosti, kao što se inače radi u stečajnim postupcima kada prodaja ide putem Fine.

Direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić je izjavio je kako se nepotrebno izgubilo više od pet mjeseci te kako se od početka trebalo ići ovim modelom.

- Teško je poslovati kad ste ničiji, kad ste dugo na prodaju, kad svi postojeći ili budući poslovni partneri čekaju da vide tko će biti novi vlasnik. Jedva čekamo da se ovo dovrši i da napokon pričamo o poslovima, poručio je Hadžić.

Ustvrdivši kako se nakon ove odluke "vidi svijetlo na kraju tunela" voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac je izjavio kako je neozbiljno poigravati se s potencijalnim kupcem i dodavati, kako je rekao "milijunčiće".

- Država je očito odigrala svoju igru i digla cijenu za milijun kuna. No, u ovom trenutku važno je da se ide u dražbu u prvoj polovici svibnja i da se sve to dobro posloži na dobrobit radnika, brodogradilišta i grada, rekao je Cerovac.

Sve će biti jasnije sredinom idućeg mjeseca, kada se pod vodstvom stečajnog upravitelja održi javna dražba na kojoj će pulsko brodogradilište biti ponuđeno za 20,73 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!