Putničke agencije bilježe odlične rezultate

15.12.2022.

Zadnja izmjena 14:31

Autor: P.F./HRT

Ilustracija - turisti

Ilustracija - turisti

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Putničke agencije su važan dio uspjeha turizma ove godine, a za suradnju s njima kao destinacijskim menadžment kompanijama (DMK) i za razvoj turizma na turistički nerazvijenim područjima za 2023. je predviđeno 600.000 eura, najavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na Skupštini UHPA-e.

Redovita skupština UHPA-e (Udruge hrvatskih putničkih agencija) okupila je predstavnike agencija iz cijele Hrvatske te partnere iz institucija, a osim ministrice prisustvovali su i direktor HTZ-a Kristjan Staničić, potpredsjednik HGK Dragan Kovačević i drugi.

Nakon dvije pandemijske godine tijekom kojih su se mnoge putničke agencije borile za opstanak, ove turističke godine bilježe odlične rezultat i među najboljima su na Meditranu. Očekuju da će i sljedeća godina biti podjednako dobra, a veliku prednost donosi euro i Schengen.

- Što se tiče turističkih agencija one rade s eurima već 20 godina tako i to nam apsolutno nije nikakav problem. Nama je to jedna pogodnost jer ćemo prestati gubiti novce na tečajnim razlikama tako da apsolutno podržavamo ulazak u eurozonu. Mislim što se tiče turističkih agencija, a i ostalog turističkog sektora da će to nama biti najjednostavnije i najmanji problem. Nedavno smo na našim regionalnim sastancima pričali o tome, postoje agencije koje doslovno ne znaju i nisu nikad izrazile svoje cijene u kunama nego je to konstantno u eurima i tako zadnjih 20 godina, objasnio je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

- Uz novu strategiju, uz sredstva koja smo osigurali, što kroz višegodišnji financijski okvir, što kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, što kroz državni proračun, dolazimo do rekordnog iznosa za turizam od 1,2 milijarde eura. Dosad nikad sektor turizma nije imao ovakva sredstva, projekti se već pripremaju, prijavljuju se kroz NPOO, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

- Mi smo u godišnjem programu rada predvidjeli puno promotivnih aktivnosti od značajnijih sajamskih nastupa gdje bih izdvojio da će Hrvatska biti zemlja partner u Münchenu i Beču, dakle na dva iznimno važna turistička tržišta i to s porukom i ne slučajno. Naime, to su nam najvažnija tržišta i upravo će činjenica ulaska u Schengen dodatno doprinijeti da budemo još bliži i još dostupniji upravo na ta dva tržišta, pojasnio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Održivost smjer razvoja - veliko zanimanja za prijava na natječaje iz NPOO

Ocijenivši da su rezultati turizma ove godine odlični i da svi s njima mogu biti zadovoljni, jer su fizički (dolasci, noćenja) vrlo blizu onima iz 2019., a financijski će ju i premašiti, ministrica Brnjac je podsjetila da se u petak očekuje glasovanje za novu Strategiju održivog razvoja turizma do 2030., koja određuje daljnji smjer razvoja.

- Cijeli sektor je prepoznao važnost smjera održivosti jer će time turizam biti i konkurentniji. Već smo u puno segmenata turizma održivi, ali sada se to diže na višu razinu, i obuhvatiti sve segmente, kao i planiranje i upravljanje turizmom, 'business intelligence' rješenja i drugo. I sada prvi puta imamo izravnu povezanost nove strategije sa više povezanih izvora financiranja, i vjerujem da će i javni i privatni sektor uz sredstva iz NPOO-a i druga to znati iskoristiti. Natječaj za ta sredstva je u tijeku, rok je do veljače, zanimanje je veliko, a i prijave već stižu, naglasila je Brnjac.

Sve je to, dodala je, dio reforme turističkog sektora, koja će još uz sve dosadašnje aktivnosti, a prema planovima do kraja iduće godine obuhvatiti i donošenje krovnog Zakona o turizmu, kojeg u Hrvatskoj do sada nije bilo.

Agencije posluju zadovoljavajuće, financijski moguće i iznad 2019.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain na skupštini je pak naglasio da UHPA sada ima isti broj članica kao 2019., oko 230 agencija, te što su unatoč svim izazovima uspjele odraditi ovu godinu gotovo pa punom snagom, i približiti se fizičkim, a financijskim brojkama i premašiti 2019.

- Godina je bila dobra, radili smo puno, što nas jako veseli nakon dvije pandemijske godine koje mnoge agencije ne bi preživjele da nije bilo pomoći našeg Ministarstva i hrvatske Vlade. Ipak, za puni oporavak i vraćanje na poslovanje prije pandemije agencijama će trebati još par godina zbog kredita koje su uzimali za preživjeti i održati posao, ocijenio je Fain.

Informirao je skupštinu i o nedavnom sastanku ECTAA-e (Europskog udruženja putničkih agencija) u Grčkoj, na kojemu su mu svi kazali da su ljubomorni na Hrvatsku što je uspjela postići rezultate slične onima iz 2019., a to se po njemu nije dogodilo slučajno nego kao rezultat snažne suradnje javnog i privatnog sektora i u turizmu i šire.

I sada je za agencije vrijeme puno posla zbog organiziranih dolazaka na dočeke Nove godine, dosta su tražena i adventska putovanja, a i skijanje se prodaje možda čak i malo bolje nego 2019., što Fain drži dobrim trendom za kraj godine. Kazao je i da su agencije zadovoljne i prodajom aviokarata i aranžmana za Katar, koji su se unatoč visokim cijenama ipak dobro prodavali, ali ne u velikim brojkama.

Do sada ove godine 96% noćenja iz 2019. - pobjednici na Mediteranu

Direktor HTZ-a Staničić iznio je pak nove podatke po kojima je do sada ove godine u Hrvatskoj dostignuto 96 posto noćenja iz 2019., sa ukupno 104,3 milijuna noćenja, dok je samo u prosincu do sada ostvareno 98 posto noćenja iz prosinca 2019.

- Vjerujemo da će turizam uz adventska događanja i Novu godinu u prosincu dostići rezultate iz istog mjeseca 2019., što je odlično, kao i cijela godina s kojom s obzirom na sve okolnosti možemo biti zadovoljni. Hrvatska je ponovo pobjednica na Mediteranu s najvišim postotkom rasta i dostignutih noćenja iz 2019., istaknuo je.

Neizvjesna 2023., ali očekivanja da će biti i bolja

Za 2023. svi se složili u ocjeni da je dosta neizvjesna zbog ekonomske krize koja se može odraziti na manju potrošnju za odmore pa i na manju potražnju, ali kako Hrvatska s 1. siječnjem 2023. ulazi i u eurozonu i u schengenski prostor svi vjeruju kako će to biti odlično za turizam, lakše i brže putovanje do Hrvatske s europskih tržišta.

Putničke agencije su za prelazak na euro, kako je kazao Fain, spremne već odavno jer većinu posla već rade u eurima, i tu nemaju nekih većih ni troškova ni briga.

- Ako geopolitička situacija ostane kao sada i ne pogorša se ništa u svijetu, 2023. bi u Hrvatskoj mogla biti puno bolja turistička godina od 2022. Međutim važno je da Hrvatska i dalje unapređuje kvalitetu ponude i svakako zadrži omjer vrijednosti za novac jer će se i konkurencija 'boriti' više za goste, poručio je Fain.

Nastup hrvatskih nogometaša u Katru velika promocija Hrvatske

Svi se osvrnuli i na Svjetsko prvenstvo u Katru i nastup hrvatskih nogometaša, ocijenivši da je to velika promocija za Hrvatsku, dok je Staničić podsjetio da je HTZ (Hrvatska turistička zajednica) i do sada radila dosta aktivnosti i s nogometom i drugim sportovima za promociju zemlje.

- Sport i turizam su ona osnovna jezgra prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu, a te aktivnosti i dalje nastavljamo, kazao je Staničić.

Ministrica Brnjac oko nogometaša je kazala da su oni "naši prvaci" te da i Ministarstvo turizma i sporta aktivno sudjeluje u svim razgovorima i pripremama za doček "Vatrenih" u nedjelju poslijepodne u Zagrebu, dodajući da će o svemu više izvještavati javnost na vrijeme Hrvatski nogometni savez (HNS).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!