Sve više putovanja, popularne daleke zemlje

14.12.2022.

Zadnja izmjena 20:05

Autor: Senka Mošnja/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Sve više putovanja

Sve više putovanja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Turizam nam se vratio na pretpandemijsku razinu, a čini se da je tako i u drugim zemljama, barem kad je riječ o onom zimskom i turistima iz Hrvatske. Hrvati ponovno putuju, najvećim dijelom na skijanje. Agencije, koje su u pandemiji imale najveći pad prometa, napokon su došle na svoje.

Nakon što dvije godine gotovo nikamo nisu putovali, mnogi su Istrani zimske aranžmane počeli rezervirati još u rujnu.

- Ova godina po svemu sliči na zadnju pretpandemijsku, 2019. Traže se daleka putovanja, traže se europski gradovi i naravno skijanja kao takva, rekao je Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija, HGK.

Samo će na skijanje otići 40-ak tisuća putnika.

Dobro upućeni kažu da ponuda izvanpansiona i smještaja u inozemstvu nije poskupjela, ali karte za žičaru - jesu. No, oni koji su rezervirali na vrijeme bolje su prošli.

- Mi smo imali aranžmane od tisuću i pol eura za četveročlanu obitelj sa školom skijanja pa na gore. Sada recimo od 1700, 1800 do 2 tisuće eura, rekla je Sandra Gobin, putnička agencija.

Organizirana grupna putovanja pokrenula su se još proljetos, a onda su građani - više nego ikada - putovali i ljeti. Navala zimskih aranžmana nekim je agencijama donijela najbolje poslovanje u povijesti.

- Naša putnička agencija u tih 29 godina doista je oborila sve rekorde. Mi smo svi na izmaku snaga. Od 2. mjeseca, kad su se krenula školska putovanja, od tada nismo stali, rekao je Floris Milohanović, dodavši da su pokrili sve minuse. 

I ne putuje se samo na skijanje.

Sve su popularnije i daleke zemlje.

- Ogroman je interes, cijene su prihvatljive. Može se već od 9, 10 tisuća kuna po osobi naći aranžman za 7 do 10 dana. Najtraženiji su Maldivi, Bali, Tajland..., rekla je Sandra Gobin. 

Putuje se i s druge strane Atlantika, najtraženiji su Meksiko i Kuba, rasprodaju se čim ih agencije ponude. Iako su takva putovanja ipak malobrojna, činjenica je da ih nekada nije ni bilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!