Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjera

26.01.2022.

10:26

Autor: Hina/I.B.

Koronavirus i turizam

Koronavirus i turizam

Foto: Ilustracija/Hrvoje Jelavic / Pixsell

Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena, a promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

- Još nemamo točnih informacija hoće li se ta mjera za agencije produljiti ili ne, nadamo se jer je i ministar rada Josip Aladrović krajem 2021.najavio nastavak te mjere za najugroženije djelatnosti, a agencije to i dalje jesu. Novo širenje virusa početkom 2022. dodatno otežava naše poslovanje, radi se malo ili ništa, rekao je za Hinu Fain.

Stoga Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), koja okuplja nekoliko stotina članica-agencija, apelira da se za agencije nastave mjere za očuvanja radnih mjesta, kojom je do sada tijekom pandemije bilo obuhvaćeno oko tri tisuće agencijskih djelatnika.

Fain podsjeća da su u pandemiji organizirana putovanja praktički zaustavljena, a unatoč covid potvrdama, testiranjima i drugim pravilima protiv zaraze i dalje je ta vrsta putovanja 'slaba', čemu, kako kaže, "pridonosi i trenutna porazna epidemiološka slika", što će neupitno utjecati i na daljnja turistička kretanja i poslovanje agencija.

Već do sada agencije su u pandemiji zabilježile ogromne gubitke i pad prihoda, poslovanje im je stalno pod upitnikom i neizvjesno, što pokazuju i rezultati ankete koju je UHPA provela među članicama - pad prihoda u 2021. u odnosu na 2019. je veći od 65 posto.

Isto potvrđuju i zadnji podaci DZS-a u djelatnosti turističkih agencija, koji za prvih deset mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju pad prihoda od 65 posto, a uspoređujemo li 2020. s 2019. godinom, pad prihoda još je veći, iznad 80 posto, iznosi Fain.

Apeliraju na daljnju podršku podršku Vlade i ministarstava

- Zbog te loše situacije apeliramo na daljnju podršku hrvatske Vlade, ministarstava turizma i sporta te rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike da se program za zadržavanje radnih mjesta za turističke agencije produži i u nadolazećim mjesecima, počevši od siječnja 2022. Jedino tako će agencije uspjeti zadržati radnike i koliko-toliko se moći pripremiti za nadolazeću proljetno-ljetnu sezonu, u kojoj se očekuje ipak više prometa, iako već znamo da to ovisi i o razvoju pandemije, poručuje Fain.

Tu za njih poražavajuću statistiku ne mogu, kako dodaje, ublažiti ni rekordne turističke brojke prošlogodišnje turističke sezone, u kojoj su i agencije imale više posla nego u 2020., ali to još nije dovoljno za prevladati gubitke i redovno poslovati.

Lanjski dobri rezultati u turizmu prvenstveno su bili zbog bolje epidemiološke situacije, a nikako oporavka organiziranih turističkih kretanja, te je nastavak potpora za zadržavanje radnih mjesta u agencijama i dalje ključan uvjet njihovog oporavka i opstanka, zaključuje Fain.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!