Ranilović: Cijene nekretnina uvijek rastu kada kamate padaju

22.01.2023.

20:22

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a

Foto: HRT / HTV

Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina. 

- Takva situacija bila je 2001. godine. Kada su došle povoljnije kamate, cijene nekretnina počele su rasti, rekao je i podsjetio na 2008., vrijeme krize, kada su, kako kaže, isto kamate rasle. 

Istaknuo je kako se uslijed postojećeg rasta cijena kamata očekuje ipak usporavanje na tržištu. 

- U Hrvatskoj su rezultati 2008. došli nešto kasnije. Vidite koliko nam je duga bila recesija i kriza. Tržište nekretnina oporavljalo se sve do 2015. godine, istaknuo je Ranilović. 

Rast kamata smanjuje potražnju

Na pitanje bi li se mogao očekivati i pad potražnje i pad cijena, Ranilović je kazao da to ovisi do kaliko će kamate rasti.

- Rast kamata definitivno smanjuje potražnju uslijed još nekih drugih okolnosti. Vidimo da se tržište nekretnina u državama EU-a gotovo prepolovilo. Prvo bi trebao uslijediti pad potražnje, pa usporavanje prometa s manjim brojem transakcija, a onda tek nakon toga, kako je to subjektivni stav prodavatelja, slijedi i korekcija cijena, dodao je.

Napominje da bi trebalo voditi računa o traženim cijenama jer nisu iste kao i realizirane, posebno kad je riječ o rabljenim nekretninama. Posljednju su godinu tražene cijene nekretnine porasle za 20%, a realizirane su rasle od 12 do 14 posto. 

Ranilović tvrdi da se trenutačno ne može u Hrvatskoj govoriti o "nekretninskom balonu".

- Nije to niti blizu onoga kakva je bila 2008. kada su bili nerealni krediti, nerealna očekivanja i nerealne cijene, dodao je.

Na kontinentalnom dijelu Hrvatske nema mnogo novogradnje

Napominje da je u Zagrebu stambeni fond starih stanova neodržavan, a potres je to još radikalizirao.

- Svi gledaju novogradnju, da se osjećaju sigurnije, jer je sigurnost postala bitan faktor. 

U Hrvatskoj se ne gradi mnogo, tvrdi Ranilović. 

- Ako se izuzme apartmanizacija u priobalju, u kontinentalnom dijelu se ne gradi puno. U Zagrebu postoji veliki potencijal novogradnje, dok je situacija drugačija što se tiče rabljenih stanova.        

 Mlade obitelji, stanovanje, najmovi

Osim rasta cijena nekretnina i kamatnih stopa u porastu su i cijene najmova. Na pitanje trebaju li se država ili lokalna samouprava snažnije uključiti u izgradnju kako bi se mladim obiteljima omogućilo stanovanje u najmu po nekim povoljnijim uvjetima, Ranilović je rekao kako smatra da bi država i lokalna samouprava trebale na tome zajedno raditi te da u državama EU-a lokalna razina to dosta potiče.

Uz postojeći rast cijena nekretnina, posebno u priobalju, Ranilović potvrđuje da ljudi sa sasvim solidnim primanjima ondje nemaju gdje živjeti.

- Sve je okrenuto prema turizmu i apartmanizaciji i nekretnine su preskupe, kazao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!