Rast burzi unatoč visokim kamatnim stopama, i Crobex u plusu

18.06.2023.

08:21

Autor: HRT/D.M./Hina

Svjetske burze

Svjetske burze

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer se ulagači nadaju da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata, premda središnje banke poručuju da bi ih zbog još uvijek visoke inflacije trebalo dodatno povećati. I na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi porasli za 1,6 posto. 

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,2 posto, na 34.299 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,6 posto, na 4.409 bodova, a Nasdaq indeks 3,25 posto, na 13.689 bodova. U fokusu ulagača prošloga je tjedna bila sjednica čelnika američke središnje banke, koji su u srijedu odlučili zadržati kamate nepromijenjene, u rasponu od 5 do 5,25 posto.

Nakon što je na 10 sjednica zaredom Fed povećao kamate, ovo je prvi put da ih je ostavio nepromijenjene jer čelnici središnje banke žele vidjeti kako će dosadašnja podizanja kamata utjecati na gospodarstvo i inflaciju. Međutim, prognoze čelnika središnje banke pokazuju da do kraja godine očekuju još barem dva povećanja kamata, i to u raspon od 5,50 do 5,75 posto.

Rast S&P 500 i Nasdaqa na najviše razine u 14 mjeseci zahvaljuje se nizu podataka o slabljenju inflacijskih pritisaka, rastu trgovine na malo, stagnaciji zahtjeva za pomoć nezaposlenima i oštrom padu uvoznih cijena koji su potaknuli špekulacije da Fed ipak neće povećati kamate na razine koje njegovi čelnici očekuju.

Nakon podataka koji ukazuju na slabljenje inflacijskih pritisaka i otpornost gospodarstva, cijene su dionica porasle, a prinosi na obveznice pali jer ulagači ne vjeruju da će Fed biti tako agresivan kako nastoji pokazati. Riječju, tržište ne vjeruje da će Fed još dva puta u ovoj godini podići kamate, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da postoji oko 67 posto izgleda da će Fed u srpnju podići kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, a da bi u prosincu mogao početi smanjivati cijenu novca.

Zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača da je američka središnja banka pri kraju sa zaoštravanjem monetarne politike, S&P 500 porastao je više od 20 posto od listopada, kada je zaronio na svoju najnižu razinu u prošloj godini.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, premda je Europska središnja banka dodatno povećala kamatne stope za 0,25 postotnih bodova i najavila još barem jedno podizanje cijene novca. Londonski FTSE ojačao je 1,1 posto, na 7.642 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,55 posto, na 16.357 bodova, a pariški CAC 2,4 posto, na 7.388 bodova.

Crobexi porasli 1,6 posto, treći tjedan zaredom 

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi porasli za 1,6 posto, ostvarivši dobitke treći tjedan zaredom, uz povećan promet, pri čemu su u fokusu bile dionice Valamar Riviere i Spana.

Crobex indeks porastao je prošli tjedan 1,64 posto, na 2.322 boda, završivši tjedan na najvišoj razini od veljače 2011. godine Istodobno, Crobex10 ojačao je 1,66 posto, na 1.336 bodova, što je njegova najviša razina od siječnja lani. Oba indeksa ostvarila su tako dobitke treći tjedan zaredom. Među sektorskim indeksima, najviše je porasla Crobexindustrija, za gotovo 4 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 0,3 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,87 milijuna eura, što je za 2,9 milijuna više nego tjedan ranije. Uz to, ostvareno je i 594 tisuće eura blok prometa, i to dionicom Spana, po cijeni od 59,4 eura. U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, s prometom od 785 tisuća eura. Cijena joj je porasla 2,77 posto, na 4,45 eura. Slijedila je dionica Spana, sa 762 tisuće eura, i rastom cijene za 1,66 posto, na 61,2 eura.

Znatan promet ostvaren je i dionicom Ericsson Nikole Tesle, 668 tisuća eura, koja je pojeftinila 0,46 posto, na 216 eura. U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 487 tisuća eura, a cijena joj je skočila 3,41 posto, na 103 eura, novu rekordnu razinu. Najveća dobitnica bila je dionica Đure Đaković grupe, sa skokom cijene za 11,54 posto, na 29 eura.

Ministar obrane Mario Banožić najavio je u četvrtak u Bruxellesu da će s predstavnicima američke tvrtke BAE Systems, proizvođača oklopnih vozila Bradley, Đuro Đaković sljedeći mjesec potpisati sporazum o modernizaciji tih vozila koje će SAD donirati Hrvatskoj. Znatnije su poskupjele i dionice Zaifa Breze, za 10,52 posto, na 10,5 eura. Najveća gubitnica bila je dionica Helios Farosa, čija je cijena pala 29 posto, na 71 cent.


Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno s 60 dionica, pri čemu je njih 30 ostvarilo rast cijene, 20 pad, a 10 stagnaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!