Sitna plava riba opet u ribarnicama - je li joj porasla cijena?

23.02.2023.

19:58

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/HRT

Sitna plava riba ponovno se može naći na našim ribarnicama

Sitna plava riba ponovno se može naći na našim ribarnicama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Rast cijena nije zaobišao ni cijene ribe. Nakon lovostaja, najtraženija, sitna plava riba ponovno se može naći na našim ribarnicama. Po kojim cijenama - provjerila je naša riječka ekipa...

Bogata ponuda ribe u riječkom "trbuhu grada". No, kupaca na kapaljku. Generalno, mnoge su namirnice poskupjele uvođenjem eura, no priča je kod ribe drukčija. Ugostitelj Marino Anić za svoj restoran na tržnicu dolazi svakodnevno, velikih promjena, kaže, nema.


- Cijene od uvođenja eura nisu se bitno promijenile jer na ribarnici uvijek ovisi o ponudi i potražnji, kaže Anić.


Nakon lovostaja inćuni se mogu nabaviti po pet eura za kilogram, girice po deset te srdele po 3 eura. 


- Cijene su iste. Sad su malo halabuku digli oko te plave ribe, ali cijena plave ribe je uvijek jednaka. Kada završava lovostaj, od 7 do 15 dana traje malo jača cijena plave ribe, ali ljudi, tu istu plavu ribu poslije ćete kupovati za 1 ili 2 eura, kaže trgovkinja Irena Hodžić.

"Neke smo cijene i snizili"


Marinin poslodavac otkupljuje ribu, nema vlastite brodove. I tvrdi isto. 


- Cijene uopće nisu išle gore, dapače - zaokruživanjem eura neke smo cijene čak i snizili, kaže trgovkinja Marina.


Andrea Marsanich, novinar u mirovini, već desetljećima prati cijene na gradskoj ribarnici. Kroz desetljeća one su rasle, padale - no ulazak u eurozonu nije, kaže, razlog viših cijena. 


- Cijene ovise o ponudi. Recimo, u zadnje vrijeme su lijepe bonace i ribari mogu ići u akciju, tako da ima dosta ribe i cijene su prihvatljive, kaže Marsanich.


Skuplji plavi dizel bio je glavni krivac za rast cijene ribe, no od tada one se isključivo formiraju prema zakonu ponude i potraže te dobu godine. Naime, za lovostaja, plava se riba uvozi, i tada joj je cijena znatno viša od ove domaće. 

Sitna plava riba najtraženija je na našim ribarnicama, naravno zbog najnižih cijena, omiljena je i kod umirovljenika. Hoće li je biti dovoljno i po kojim cijenama u idućim tjednima i mjesecima? S Petrom Baranovićem, predsjednikom Odbora za ribarstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, razgovarao je Hrvoje Gunjača:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!