HTV u Rimu: Rast cijena energenata vidi se u svim segmentima

19:31 / 21.06.2022.

Autor: Dajana Kruneš/V.K./Dnevnik/HRT

Rast cijene goriva

Rast cijene goriva

Foto: Dnevnik / HRT

U posljednje vrijeme rast cijene goriva u nas svakodnevno uspoređujemo s onim u susjednim zemljama.

- Rast cijene energenata i troškova života prati Europu, pa tako i Italiju. Inflacija u zemlji na rekordnoj je razini u posljednja dva desetljeća - prema podacima Eurostata iznosi 7,3 posto. Primanja su veća nego kod nas, ali rastu troškovi života, a cijene u vis najviše tjera poskupljenje energenata. Cijene goriva porasle su za više od 30 posto, hrane za 6 posto, a prema podacima talijanskog udruženja za zaštitu potrošača, povećanje cijena talijansku obitelj moglo bi stajati oko 2000 eura na godinu. Samo za hranu, zbog poskupljenja, ove godine izdvojit će se oko 400 eura više. Cijena goriva u Italiji premašila je 2 eura. Sve više cijene energenata jedan su od glavnih pokretača inflacije, a talijanska vlada negativan utjecaj na svoje građane nastoji smanjiti nizom mjera - od jednokratne novčane pomoći od 200 eura za nezaposlene i osobe s nižim primanjima, sudjelovanja u troškovima za električnu energiju do potpora za gospodarstvenike u smislu ograničavanja cijena energenata. Što se tiče odnosa Italije i Rusije kad je riječ o plinu, ruski Gazprom isporuku je smanjio za čak 50 posto. Talijanski senator Nannicini, s kojim smo danas razgovarali, ističe da se traže drugi izvori, a straha od nestašice u idućim mjesecima za Talijane ne bi trebalo biti. No smanjenje isporuke plina mogli bi osjetiti, izvijestila je za Dnevnik HTV-a Dajana Kruneš.

- Porasle su cijene električne energije i goriva, a malo se osjete poskupljenja i u trgovinama, rekao je Guido, stanovnik Rima.

- Poskupjele su osnovne namirnice poput voća i povrća, a primanja se ne mijenjaju. Čini mi se da je posebno teško umirovljenicima, govori Roberto.

- Nažalost, vidi se utjecaj rasta cijene energenata, i to u svim segmentima. Kako bismo smanjili negativan utjecaj rasta cijena, talijanska vlada smanjila je poreze i davanja na energente, a posebno smo usmjereni na poslovne subjekte, čije je poslovanje ponajprije vezano uz energente, rekao je Tommasso Nannicini, senator (Demokratska stranka).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!