11:07 / 31.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Rast prometa industrije na godišnjoj razini

Rast prometa industrije na godišnjoj razini

Rast prometa industrije na godišnjoj razini

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukupni promet industrije u listopadu bio je za 20 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a u odnosu na rujan porastao je za 0,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u listopadu ove u usporedbi s listopadom 2020. godine porastao je na domaćem tržištu za 21,7 posto, a na nedomaćem za 14,3 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u listopadu je najviše na godišnjoj razini porasla prodaja energije, za 132,7 posto.

Prodaja intermedijarnih proizvoda proizvoda porasla je za 19 posto, kapitalnih proizvoda za 15,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 14 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,9 posto.

Promet industrije na godišnjoj razini raste od početka ove godine, s izuzetkom veljače kada je pao za 7,7 posto. U siječnju je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, u ožujku za 11,7 posto, travnju 40,6 posto, svibnju 36 posto, lipnju 20,8 posto, srpnju 17,8 posto, te u kolovozu 22,5 posto. U rujnu je taj rast iznosio 18,2 posto.

Promet industrije u prvih deset mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao je za 17,8 posto, podatak je DZS-a.

Na mjesečnoj je razini promet industrije u listopadu povećan za 0,1 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 3,5 posto, a na nedomaćem za 2,6 posto.

U listopadu je u usporedbi s rujnom ukupna prodaja energije veća za 11,3 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,6 posto, dok je ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za šest posto. Prodaja kapitalnih proizvoda manja je za 5,4 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,2 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!