Rat u Ukrajini najteže će pogoditi gospodarstva u Europi

11:38 / 09.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Trg neovisnosti u centru Kijeva

Trg neovisnosti u centru Kijeva

Foto: Marko Djurica / REUTERS

Svjetsko gospodarstvo naglo će usporiti ove godine zbog rata u Ukrajini koji je smanjio kupovnu moć građana, a najteže posljedice pretrpjet će Europa, upozorila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine tri posto, procjenjuje OECD, snizivši prognozu iz prosinca za 1,5 postotnih bodova.

U 2023. rast bi trebao blago usporiti, na 2,75 posto, izračunali su u izvješću objavljenom u srijedu.

Najteži udarac pretrpjet će gospodarstva u Europi, budući da su u najvećoj mjeri izložena ratu kroz uvoz energije i prihvat izbjeglica.

Gospodarstvo eurozone porast će ove godine 2,6 posto, upola slabije nego u 2021., procjenjuju u OECD-u, a iduće godine aktivnost će usporiti na samo 1,6 posto.

Inflacija bi ove godine trebala dosegnuti sedam posto i usporiti na 4,6 posto u 2023., izračunali su.

Njemačka najslabija

Njemačko gospodarstvo porast će ove godine 1,9 posto, te 1,7 posto u 2023., budući da će oporavak od koronakrize omesti rat u Ukrajini i embargo na rusku naftu.

Francuskoj prognoziraju 2,4-postotni rast u ovoj godini, koji bi u 2023. trebao usporiti na 1,4 posto.

Zbog rata talijanski BDP porast će ove godine samo 2,5 posto, nakon 6,6-postotnog skoka u 2021. U idućoj godini usporit će na 1,2 posto.

Španjolska bi u ovoj godini trebala bilježiti stopu rasta od 2,2 posto zbog pojačane neizvjesnosti, visoke inflacije i slabije vanjske potražnje.

Britanski BDP porast će ove godine 3,6 posto i stagnirati u 2023., pokazuju računice OECD-a.

SAD uz bok eurozoni

Američko gospodarstvo porast će ove godine 2,5 posto, nakon 5,7-postotnog rasta u 2021., budući da će problemi u nabavi, više cijene nafte i brži tempo normalizacije monetarne politike zakočiti aktivnosti više no što se očekivalo, istaknuo je OECD.

U 2023. rast bi po njihovim procjenama trebao usporiti na 1,2 posto.

Japan je zakočio val zaraze omikron varijantom koronavirusa, pa bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 1,7 posto i 1,8 posto u 2023.

Zbog pandemijskih ograničenja kinesko gospodarstvo naglo je usporilo i ove će godine porasti samo 4,4 posto i potom ubrzati u 2023., uz prognoziranu stopu rasta od 4,9 posto, procjenjuju u OECD-u.

Na indijsko gospodarstvo negativno utječe rat u Ukrajini, s obzirom na ovisnost o uvoz energije. Tako bi rast indijskog BDP-a u financijskoj 2022. trebao usporiti na 6,9 posto, te na 6,2 posto u 2023. godini.

Rat podržava inflaciju

Ruska invazija na Ukrajinu istodobno je prigušila nadu da bi povišena inflacija koju su u pandemiji COVID-a potaknuli poremećaji u nabavi širom svijeta uskoro mogla oslabiti.

Budući da su Rusija i Ukrajina vodeći dobavljači brojnih sirovina, njihove su cijene zbog rata naglo porasle.

Ako se nešto ne poduzme, prijeti velika opasnost krize u opskrbi hranom, upozorio je OECD.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!