Razvojna banka: Prosperitet u Njemačkoj pod znakom pitanja

23.01.2023.

12:02

Autor: T.V./HRT/Hina

Zaposleni, ilustracija

Zaposleni, ilustracija

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Manjak kvalificirane radne snage i slabo poboljšanje produktivnosti ozbiljne su prijetnje prosperitetu u Njemačkoj, upozorila je u ponedjeljak državna razvojna banka KfW.

- Urušavaju se temelji (koji bi trebali jamčiti) daljnje povećanje prosperiteta, navodi u ponedjeljak njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zaključak studije KfW-a.

Glavni ekonomist banke Fritzi Koehler-Geib bio je jasan: "Kombinacija sve manje ponude domaće radne snage na dulji rok i slabog rasta produktivnosti jedinstveni je izazov s kakvim se nismo suočili od kraja rata".

Da bi sumorna prognoza ne bi obistinila, ponuda radne snage mora se povećati imigracijom i daljnjim mjerama na tržištu rada, naglašavaju u razvojnoj banci.

Rad ujedno mora biti produktivniji, što bi se, među ostalim, trebalo postići smanjenjem birokracije i promicanjem inovacija, poručuju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!