12:43 / 21.01.2020.

Autor: B.V.M./P.F./HRT

RBA se brani da nitko nije angažiran za pritisak na sud

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Pokušaj unajmljivanja PR agencije za krizno komuniciranje, gdje se traži i pritisak na sudove da bi oni donosili odluke koje su povoljne za banke, nastavak je kriminalnog zločinačkog djelovanja, rekao je zastupnik Aleksić.
Na konferenciji za novinare u Saboru zastupnik Goran Aleksić govorio je o pokušaju pritiska RBA banke na hrvatske sudove. I to nakon što je otkriveno da je RBA putem natječaja tražio komunikacijsku agenciju koja će, među ostalim, pokušati utjecati i na Ustavni sud u vezi sa slučajevima kredita u švicarcima.

- Nadzor nad RBA, pritisak na Ustavni sud bi se prijavio DORH-u

Aleksić: Nastavak zločinačkog kriminalnog djelovanja banaka

- Taj pokušaj unajmljivanja PR agencije za krizno komuniciranje, gdje se između ostalog traži i pritisak na sudove da bi oni donosili odluke koje su povoljne za banke, nastavak je kriminalnog zločinačkog djelovanja takozvanih hrvatskih banaka. Od nastanka udruge Franak banke se bave medijskim spinovima gdje pokušavaju umanjiti štetu koja će za njih nastati jer su ugovarale nepoštene kredite, rekao je Goran Aleksić.

Vlado Iljkić, dugogodišnji aktivist udruge Franak, istaknuo je kako umjesto da pokušaju ponuditi nagodbe opljačkanim potrošačima, banke su pokrenule nove nečasne i nezakonite aktivnosti. To ne bi bilo moguće da država nije tako inertna.

- Dočekali smo i ovo otvoreno i javno planiranje priprema za pritisak pa i napad na sudbenu vlast u Hrvatskoj. Ovo bi trebala biti kap koja je već trebala preliti čašu bezakonja na koje udruga Franak sustavno upozorava godinama. Smatram da bi hrvatske institucije sada trebale biti najglasnije, rekao je Iljkić.

Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak, naglasio je da je utjecaj na pravosuđe i sudove u svim zemljama zabranjen te je pozvao DORH da odmah i bez odgađanja istraži takav način nezakonita poslovanja RBA banke.

- Bahaćenje kolonijalističkih kriminalaca, jednostavno nema druge riječi, istaknuo je Sudar. Što imamo danas, da ovo nisu trgovci nego kriminalci, koji ne prihvaćaju i ne poštuju pravni sustav i pravo u RH, kao ni pravomoćne presude hrvatskih sudova. Zato pozivam DORH da odmah krene u radnje i ispita koliko je RBA prekršio hrvatski zakon i krene s krivičnim gonjenjem, rekao je Sudar.


RBA se brani

Zbog ovog slučaja oglasila se i RBA. - RBA nije angažirana po spomenutoj aktivnosti, nikada nije raspravljala o tome, niti je ijedna agencija angažirana po tom pitanju. Napominjemo i ovim putem - cjelokupno poslovanje RBA temelji se na poštivanju svih zakona i propisa Republike Hrvatske, te je uvijek bilo u skladu s istima, priopćeno je iz RBA.

Sandra Benčić, suradnica Vijeća Europe, upozorila je na moguću kaznenu odgovornost RBA zbog pokušaja pritiska na pravosuđe.

- Ako je došlo do sklapanja ovog ugovora i ako je došlo do izvršenja tih njegovih odredbi, svakako je došlo i do počinjenja kaznenog djela nezakonitog pritiska na pravosudne dužnosnike. Moramo se zapitati je li predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović od nedjelje navečer, kad je objavljen članak, do jučer ujutro, kada je davao izjavu, stigao obaviti individualne detaljne razgovore sa svih 12 sudaca, rekla je Benčić.


Hrvatska udruga banaka očitovala se o pokušaju pritiska RBA na Ustavni sud, zbog kako navode, neetičnog postupanja njihove članice. Očitovanje prenosimo u cijelosti:

- Hrvatska udruga banaka izražava nezadovoljstvo zbog sumnji u neetično postupanje naše članice prilikom izbora vlastite agencije za odnose s javnošću. Kako o ovom događaju za sada imamo saznanja jedino iz medija, HUB ne može komentirati detaljnije cijeli slučaj.

HUB se, kao i njezine članice, uvijek držao najviših etičkih standarda i poštovao neovisnost svih institucija, a eventualno nedopušteno ponašanje jedne članice ne smije izazvati nepovjerenje prema poslovanju svih 18 banaka članica HUB-a.Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska udruga banaka već niz godina nastoji objektivno informirati javnost o važnim pitanjima bankarstva i financijske industrije u Hrvatskoj, posebice financijske pismenosti, potrošačkih prava, perspektiva monetarne unije i drugih važnih tema. Slučaj „švicarski franak“ je kompleksan i nije se razvijao jednako kao u drugim zemljama u kojima se pojavila ova problematika.

Svaka članica Hrvatske udruge banaka ima svoju politiku poslovanja te shodno tome i politiku odnosa s javnošću, a svako djelovanje koje eventualno ne bi bilo u skladu s pravnim i etičkim normama našeg društva, HUB i njezine članice najoštrije osuđuju.

Naposljetku, sa sigurnošću možemo potvrditi kako su sve komunikacijske aktivnosti koje je HUB poduzimao i koje će poduzimati, legitimne te imaju za cilj objektivno informiranje o ovoj kompleksnoj i za hrvatsku javnost i ekonomiju u cjelini, iznimno važnoj temi, stoji u priopćenju HUB-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!