15:35 / 20.10.2020.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik 2/B.A./HRT

Reakcije na Vladine mjere

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Socijalni partneri mjere načelno pozdravljaju, ali imaju i neke zamjerke.
Vlada je danas predstavila izmjene mjera za spas radnih mjesta u krizi koju je izazvao koronavirus. Većina Vladinih mjera usklađena je s prijedlozima socijalnih partnera, i poslodavcima i sindikatima, koji mjere načelno pozdravljaju, ali imaju i neke zamjerke.

➡️Stigle nove mjere za gospodarstvo
➡️Sindikalisti dijelom zadovoljni novim mjerama za očuvanje radnih mjesta

Ono što treba pozdraviti u novim Vladinim mjerama svakako je stupnjevanje potpora, kažu u Udruzi turizma.

- Nije isključivi kriterij pad prometa od 60 posto i više, nego je taj dijapazon proširen na 40 posto, znači od 40 do 60. To je definitivno dobro, poručio je Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma.

Zadovoljni su i što model za računanje potpora ne mora biti mjesec za mjesec, nego kumulativ drugog i trećeg tromjesečja.

Sindikati su zadovoljni dijalogom s poslodavcima, mjerom stupnjevanja, ali i skraćivanjem radnog vremena.

- Pozdravljamo ovo redefiniranje, da se radno vrijeme može skratiti do 70 posto i da naknada onda ide 2800 kuna po radniku, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

No neprihvatljivo im je stajalište ministra Aladrovića o otpuštanju radnika.

- On i dalje zagovara da bi poslodavci imali pravo dobiti mjeru za one radnike koje neće otpustiti, a preostali dio mogu otpustiti kako žele. Nama je to apsolutno neprihvatljivo, poručio je Novosel.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu - prihvaćeni su i njihovi prijedlozi, a svi socijalni partneri moraju se zajedno boriti za očuvanje radnih mjesta.

- U ovom času mislim da je ovo maksimum mogućeg, pa možda čak i iznad toga. Naravno da bi bilo bolje da je moć naše države veća, ali ona je tolika kolika je, kapaciteti našeg gospodarstva su takvi kakvi su i svi zajedno se moramo boriti da opstanemo, ovo je borba za opstanak, poručio je Damir Zorić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Mjere su, kažu u SDP-u, zasad dobar način pomaganja poslodavcima i radnicima, ali nisu obuhvaćeni svi segmenti ekonomije i društva, pa predlaže i energetske vaučere za građane.

- Da svatko dobije određeni energetski vaučer sukladno svojoj snazi i na taj način može plaćati struju, plin ili drva. To je prva stvar. Druga stvar, trebalo je također povezati Finu s odgodom provođenja Ovršnog zakona, rekao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

To bi, kaže, ugroženim građanima omogućilo da predahnu tijekom zime, a istodobno da se ovisno o dubini krize uvode daljnje mjere i scenariji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!