Reformske mjere u poljoprivredi u sklopu NPOO-a vrijedne milijardu kuna

13.12.2022.

13:15

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

U sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) Ministarstvo poljoprivrede predvidjelo je četiri reformsko-investicijske mjere vrijedne gotovo milijardu kuna, istaknuto je na skupu "NPOO-prilike za Osječko-baranjsku županiju".

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je da je prva od tih mjera izgradnja logističko-distribucijskih centara za voće i povrće, a prvi takav projekt financira se u Osijeku.

- Svrha te mjere je omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da kvalitetno uskladište svoju proizvodnju voća i povrća te je tako pripreme za tržište i na taj način učiniti poljoprivredu konkuretnom, dodao je Tušek.

Najavio je i mjeru za komasaciju poljoprivrednog zemljišta, vrijednu nešto više od 250 milijuna kuna, koja će obuhvatiti nešto više od 18 tisuća hektara zemljišta, za koju će uskoro biti objavljen natječaj, na kojem će gradovi i općine moći prijaviti svoje projekte komasacije.

- Treća mjera je digitalizacija i uspostava pametne poljoprivrede, kojom želimo digitalizirati procese u poljoprivredi, a četvrta je uspostava banaka hrane, gdje ćemo županijske banke hrane i posrednike u doniranju hrane opremiti potrebnom opremom i omogućiti kvalitetniju distribuciju hranu onima kojima je to najpotrebnije, a to su socijalno ugrožene osobe, istaknuo je Tušek.

Ravnatelj osječko-baranjske Županijske razvojne agencije Denis Ćosić izvijestio je kako je Županija već krenula s povlačenjem sredstava iz NPOO-a, jer je u Osijeku realiziran projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, vrijedan više od 110 milijuna kuna.

Ističe kako je u sklopu javnog poziva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za digitalnu transformaciju i zelenu tranzciju pripremljeno 15 projekata, vrijednih više od 22 milijuna kuna, a prije tjedan dana objavljena je odluka o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju i proširenje dječjih vrtića, pri čemu je toj županiji odobreno 14 projekata, vrijednih 75 milijuna kuna.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin kazao je kako će se sredstvima NPOO u Osijeku realizirati izgradnja i dogradnja pet dječjih vrtića, što je ogroman iskorak u predškolskom odgoju, jer je posljednji vrtić izgrađen prije 30. godina.

- Tu nećemo stati jer imamo pripremljeno osam projekata za sličan javni poziv za naše škole. Cilj nam je da od 21 škole u gradu, što veći broj, a u konačnici sve idu u jednosmjensku nastavu, jer u ovom trenutku 11 ih ima takav oblik nastave, rekao je Vulin, dodavši da se uskoro očekuje raspisivanje javnog poziva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!