Rezultati u srednjoj Dalmaciji na razini su prošlogodišnjih

05.08.2023.

20:06

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

I ove je subote u splitskoj trajektnoj luci bila velika gužva. Samo danas 83 tisuće putnika i 17 tisuća vozila. I sutra će biti slično, a i u ponedjeljak, pa se očekuje novi rekord ovoga ljeta. Jadrolinija ostvaruje veći promet nego lani, a cijela srednja Dalmacija u srpnju je bila na razini prošlogodišnjih brojeva, iako je bilo i onih u minusu.


Prvo kišno jutro ovoga ljeta u Splitu. Putnici prema otocima strpljivo čekaju trajekt.

- Vrijeme? Danas je kao u Švedskoj!, kaže Toby, turist iz Švedske.

Jadrolinija je u plusu 4 posto u odnosu na isto vrijeme lani, i danas je bilo izvanrednih linija za Brač.

- Sukladno vremenu nam putnici sporije stižu, očekujemo takav tempo cijelog dana, ali bitno da nam svi stignu, poručila je Jelena Ivulić, splitska koordinatorica Jadrolinije.

Rezultati u srednjoj Dalmaciji na razini su prošlogodišnjih. Split je stalno u vrhu, a na Makarskoj se rivijeri odmara više od 60 tisuća gostiju. Uređena Makarska mijenja turističku ponudu. Nema više ružnih terasa na plaži, život se vraća u gradske kale. Poduzetnicima su čak osigurana i nepovratna sredstva.

- Gosti su jako zainteresirani za ručni rad, domaću hranu i oživljavanje staroga grada koji je izgledao kao grad duhova, objašnjava Dean Džabaja, galerist.

Uz Makarsku, Baška Voda i Tučepi ostvarili su najviše noćenja u srpnju. Na krajnjem jugu Rivijere u Gradcu koji je uvijek bio pri vrhu ostvaren je najveći pad - čak 20 posto. mađarski vlasnik najprije je zatvorio jedan pa sada i drugi svoj hotel. Nedostaje 1300 kreveta.

- Mi smo se sastali i s mađarskim ambasadorom u Hrvatskoj i s vlasnikom, došli su nam ovdje. Imamo uvjeravanja da se Labineca počinje renovirati u devetom mjesecu, pokazali su nam projekt, a hotel Laguna bi se trebao realizirati sljedeće godine, rekao je Matko Burić, načelnik općine Gradac.

Mijenja se i struktura gostiju. Poljaka i Nijemaca je manje za 10-ak posto iako su i dalje na vrhu, gosti iz BiH su visoko kao i uvijek na Makarskoj rivijeri, Šveđani ugodno iznenađenje sezone, a Ukrajinaca - turista dvostruko je više nego lani. Privatni smještaj se oporavlja, trenutačno je u minusu 5 posto u odnosu na 2019-tu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!