Brnjac: Bez upravljanja nema održive turističke destinacije

04.08.2023.

15:53

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Bez plana upravljanja nema održive turističke destinacije, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem.

- Svi gradovi i mjesta koji spadaju u indeks turističke razvijenosti 1 i 2, a Zadar je u toj kategoriji, morat će na osnovi komunalnih resursa donijeti planove upravljanja i izračuna osnovnih kapaciteta, najavila je te dodala da jedino tako zadovoljni mogu biti i lokalno stanovništvo i turisti.

Naglasila je da bi Zakon o turizmu na snagu trebao stupiti početkom sljedeće godine te objasnila da će kroz planove upravljanja jedinice lokalne samouprave moći predložiti projekte koji su od posebnog značaja za razvoj destinacije, a oni su važni zbog nove omotnice za europsko financiranje jer će se vezati uz Fond za turizam.

- Već se sada radi na pravilnicima za planove upravljanja koji će vrijediti za sve lokalne turističke zajednice. Sankcije za nedonošenje pravilnika bit će njihovo gašenje, a u suprotnome bit će prilika da se projekti financiraju iz Fonda za turizam. Iznimno je važno da upravljamo destinacijom i da znamo što želimo, istaknula je.

Brnjac je ustvrdila da će turisti iz Italije ove godine biti last minute gosti i da se nadamo što boljim rezultatima ovog ferragosta.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ocijenio je da je turizam dvosjekli mač za sve destinacije.

- Vjerujem da će ovi alati omogućiti da nam lokalno stanovništvo bude zadovoljno, a samim time i gosti koji dolaze u destinaciju. Nedostatak hotelskog smještaja u Zadru još uvijek je naša bolna točka, ali uvjeren sam da ćemo skorašnjom prezentacijom urbanističkog plana otvoriti vrata novoj skupini gostiju i većoj kvaliteti destinacije, najavio je i podsjetio da je grad pokrenuo razvoj strategije turizma.

Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka predstavio je dosadašnje rezultate turističke sezone, koji su 24 posto veći u dolascima i 11 posto u noćenjima u usporedbi s prvih sedam mjeseci prošle godine. "Srpanj je također 10 posto bolji u dolascima i 2,5 posto u noćenjima. Brojke su nam svima važne, ali krajnje je vrijeme da zapravo počnemo provoditi politiku održivog turizma, što će nam novi zakon omogućiti", zaključio je Paleka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!