Ribari na koljenima, brodovi privezani 50 dana, čekaju pomoć Vlade

10.05.2022.

14:51

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ribarski brod

Ribarski brod

Foto: Ribarski brod / PIXSELL

A zbog viših cijena plavog dizela, koji je iznad devet kuna, na koljenima su i ribari. Već su se i kod ranijih poskupljenja žalili da jedva posluju. Tražili su od Vlade da cijenu goriva spusti ili zamrzne. Kako se to nije dogodilo - sada traže da im se barem ubrza isplata 70 milijuna kuna obećane pomoći. 

Ribari se žale da im se na more uopće ne isplati izlaziti.

Postavlja se pitanje hoće li tražiti pomoć Vlade ili će čekati isplatu poticaja.

- Pomoć Vlade smo tražili prije dva mjeseca, čekamo da ta pomoć dođe jer bez nje ne možemo se odvezati, kaže ribar na koćarici i predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije Antonio Šunjić

- Premijer je bio odvojio 70 milijuna kuna za pomoć sektoru ribarstva i to je bilo uslijed COVID-A, otežanog poslovanja, otežane prodaje i svega ostaloga, dodaje ističući da će im to puno pomoći. 

- Svaki izlazak na more je svjesno ulazak u gubitak i idemo samo sve dublje i dublje. Prošle godine bilo 3,20kn, a evo danas 9,57. Što se tu ima sve dodati. Nešto malo ima brodova da rade, ali to su brodovi koji malo troše i svaki brod od preko 22 ili 23 metra, svi su vezani. Nitko nije se odvezao već 50 dana. 

Što se tiče mogućeg poskupljenja cijene ribe, kaže da naš standard to ne dozvoljava.

- Kome je prodati?, pita se na kraju Šunjić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!