Rijetki gosti u Dubrovniku

04.04.2021.

20:38

Autor: Vicko Dragojević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Drugačija turistička sezona

Drugačija turistička sezona

Foto: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS / HRT

Kakva će biti cjelokupna ovogodišnja turistička zarada, teško je predvidjeti. Blagdan Uskrsa obično označava i početak turističke sezone, no ove godine situacija je drukčija.

Galerija
Rijetki gosti u Dubrovniku, Foto: Vicko Dragojević/HRT
Rijetki gosti u Dubrovniku, Foto: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/HRTRijetki gosti u Dubrovniku, Foto: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/HRT

U Dubrovniku su, primjerice, zatvoreni restorani, a otvoreno je samo 10-ak hotela. Rijetki su i turisti, no svi se nadaju da će uskoro početi veći dolasci.

Denilo je s obitelji u Dubrovnik stigao u četvrtak, na svoj uskrsni odmor!

- Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja iz koje se u Švicarsku možemo vratiti, a da ne moramo u karantenu. A predivno je, rekao je Denilo iz Švicarske.

Uskrsne praznike iskoristila je i obitelj iz Pule!

- Svjesni smo da neće u skoroj budućnosti biti moguće na ovakav način pogledati Grad, grad je za nas danas naš, naglasio je Ivo.

Dubrovačke goste dočekalo je besplatno vođenje gradom u povodu blagdana Uskrsa!

- Iako nema ljudi, imate grad samo za sebe, govori Marina Missoni Barišić, turistička vodičica.

- Počeli su polako i međunarodni letovi: imamo, za sad, let iz Madrida i let iz Münchena, slijedi nam, 10.4., ako ne bude nekakvih promjena, let iz Geneve, istaknula je Ana Hrnić, direktorica TZ-a Dubrovnik.

Iako je u Velikoj Britaniji, najvažnijem dubrovačkom turističkom tržištu, teško stanje, direktorica Turističke zajednice je ipak optimistična.

- Smatramo da je jedna pozitivna stvar i brzina procijepljenosti koja se kod njih odvija, ne samo kod njih nego i na našem drugom najznačajnijem tržištu, tržištu SAD-a. Najava početka sezone... ograničenja su još tu prisutna, naglašava Hrnić.

Svoja vrata su za sve goste otvorili i dubrovački muzeji.

- Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Etnografski muzej, naše dvije arheološke izložbe u Revelinu. Pozivamo sve građane Republike Hrvatske da dođu do Grada i da dođu i obiđu muzeje besplatno, naglašava Julijana Antić Brautović, ravnateljica Dubrovačkih muzeja.

Ipak, većina restorana i kafića potpuno je zatvorena. U cijeloj Hrvatskoj jedino dubrovački ugostitelji ove godine još nisu smjeli otvoriti čak ni terase.

- 26 mojih kolega nije moglo podnijeti više. Oni su trajno zatvorili svoje lokale, jedan dio njih se odselio, jedan dio njih planira se odseliti, rekao je Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika.

S Uskrsom u pravilu dolaze dulji i topliji dani. Nadajmo se da će za njima polako stizati i gosti iz cijeloga svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!