Rovinj prvi ostvario 3 milijuna noćenja, vrhunac sezone na Plitvičkim jezerima

17.08.2022.

19:49

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

Rovinj

Rovinj

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Dugoočekivani nacrt Strategije održivog razvoja našeg turizma do 2030. predstavljen je u Ministarstvu turizma. Opsežan dokument na stotinjak stranica trenutno je u javnom savjetovanju koje traje do 20. kolovoza. Dugoročna strategija naglasak stavlja na razvoj cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženog turizma koji mora postati još konkurentniji, inovativniji i otporniji uz maksimalnu zaštitu okoliša.


Rovinj prvi ostvario 3 milijuna noćenja

Rovinj je prvi u Hrvatskoj ostvario 3 milijuna noćenja, i to četiri dana ranije u odnosu na 2019. godinu. I broj noćenja veći je za 5%, a u odnosu na isti period lani za 33%. Najviše je gostiju iz Njemačke, Austrije te Nizozemske i Italije. Domaćih je tek 6 posto. Gotovo polovina smještaja je u kampovima, zatim privatnom smještaju te hotelima i turističkim naseljima.

- Rovinj je predivan, arhitektura i priroda, uz mnogo truda onih koji se bave turizmom postigli smo tako dobre rezultate, rekla je Iva Damuggia, Turistička zajednica Rovinja, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

U Rovinju trenutno boravi 38.000 gostiju.

- Ove godine imamo veliki povratak Talijana koji su tijekom pandemije boravili uglavnom unutar svoje države, rekla je Damuggia.

Predsezona u Rovinju je bila sjajna, a Damuggia vjeruje da će se ti rezultati nastaviti i do kraja sezone te posezoni.

- Ako tako budemo nastavili postići ćemo novi rekord i bit ćemo za 3 posto bolji u odnosu na rekordnu 2019., rekla je.

Aktivan odmor u Plitvičkom kraju

Vrhunac je sezone i na Plitvičkim jezerima, gdje bilježe više od 10.000 posjetitelja na dan. 

Sada je onaj dio godine kada su karte na internetu - za sve ulaske rasprodane.

- Ne znam kako je inače, no čini mi se da je danas malo veća gužva. Ipak, lijepo je, dobar izlet, kaže Emanuel, Mauricijus.

Navalu posjetitelja u ovo doba godine uprava nastoji smanjiti višim cijenama. No ni 300 kuna stranim gostima nije mnogo.

Iako je statistički manje gostiju nego najboljih godina, financijski su Plitvice blizu rekordne dobiti. Turistički kompleksi u blizini nacionalnog parka stalno investiraju u nove sadržaje, a gosti se sve više bave aktivnostima na otvorenome i ostaju sve dulje.

Više pogledajte u prilogu Hrvoja Matejčića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!