Izvrsni rezultati u nautičkom sektoru

16.08.2022.

07:05

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Marina

Marina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nautički sektor ostvaruje izvrsne rezultate. U srpnju je promet nadmašio onaj iz srpnja 2019. za čak 40 posto! No, iz tog sektora upozoravaju da su potrebna dodatna ulaganja u infrastrukturu, a zbog skorog isteka koncesija marinama pa tako i neizvjesne budućnosti - teško će se tko odlučiti na investicije.

Zaljubljenici u naše more vjerni su nam desetljećima. I odmor planiraju samo na našoj obali.

- Dolazimo zbog vašeg mora, ono je veličanstveno, a ljudi vrlo ljubazni. Zato dolazimo već 16 godina, brod nam je ovdje u marini, ukrcamo stvari i isplovimo jer, ponavljam, more vam je zapanjujuće lijepo, vrijeme predivno, kaže Marcell iz Nizozemske.

- U Hrvatsku dolazimo 40 godina. Brod nam je na otoku Rabu i onda plovimo prema jugu. Obično smo 5 tjedana na moru, obilazimo vodički i biogradski akvatorij te se nakon toga vratimo na Rab, ističe Hans Jurgen iz Njemačke.

Od Primoštena do Murtera popunjeni su svi turistički vezovi, sidrišta, marine.

- Isto tako nas veseli što su naši partneri, charter kompanije koje imaju bazu u marini 100 posto popunjeni tako da smo ispunili sva očekivanja. A ukupni rezultati marine su oko 15 posto bolji nego 2019. koja nam je kao referentna godina, naglašava direktor marine Betina Boris Ninić.

ACI je u prvih 6 mjeseci premašio prihode iz istog razdoblja te rekordne godine za gotovo 5 milijuna kuna.

- Diljem cijelog ACI-ja se konstantno, tokom posljednje tri godine ulagalo, kao i prijašnjih godina - ovdje u marini Vodice gdje se trenutačno nalazimo najveća ulaganja su napravljena na charter terminalu koji je kompletno obnovljen, produžena su 2 pontona, s tim smo dobili određeni broj vezova više nego dosadašnjih godina, istaknuo je regionalni direktor ACI-ja za Šibensko-kninsku županiju Filip Kulušić.

No ulaganja u nekim marinama ipak pomalo posustaju. Jer pred njima je neizvjesna budućnost zbog donošenja Zakona o pomorskom dobru i skorom isteku koncesija. A korektnim definiranjem zakona daje se daljnja sigurnost koncesionarima.

- Za sada smo još nekako, držimo se iznad vode, ali infrastruktura nam je stara, to su velika ulaganja, veliki izdaci, i moramo imati nekakvo primjereno razdoblje za amortizaciju toga da bi održali kvalitetu i povećali i privukli još više gostiju koje želimo privući, rekao je predsjednik Udruženja marina pri HGK Sean Lisjak.

Jer nautičari su poželjni gosti - dobri su potrošači, a i najdulje borave na našoj obali. Nautička sezona traje više od pola godine, pune se marine već početkom travnja, a posljednji nautičari odlaze sredinom studenoga. Stoga nautički sektor i očekuje bolji odnos svih mjerodavnih institucija prema toj vrsti naše turističke ponude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!