Rusi o ograničavanju cijena njihove nafte: To bi jako naštetilo tržištima

05.10.2022.

20:40

Autor: P.F./Hina

Cijene nafte

Cijene nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku Aleksander Novak osudio je bilo kakvo ograničenje cijene ruske nafte koje bi kršilo tržišne mehanizme. Tvrdi da bi to moglo imati vrlo štetan učinak na svjetska tržišta.

Govoreći o mogućim nestašicama nafte u slučaju donošenja takve mjere koju predviđa EU, Aleksander Novak je još jednom upozorio da ruske tvrtke neće isporučivati naftu zemljama koje koriste taj instrument.

Početkom rujna G7 je najavio da će hitno uvesti ograničenje cijene ruske nafte kako bi se ograničili prihodi od prodaje čime se financira ofenziva Moskve u Ukrajini.

Novak je pozdravio i, kako je rekao, povijesnu odluku zemalja OPEC-a+ da drastično smanje proizvodnju, od studenoga za dva milijuna barela dnevno.

Naime, OPEC i njegovi saveznici odlučili su smanjiti proizvodnju, najviše od početka pandemije, unatoč protivljenju SAD-a i tijesnoj opskrbi.

Upitan i o curenju iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, Novak je rekao da bi Rusija mogla u kratkom vremenu isporučivati plin preko Sjevernog toka 2, ako Europa to želi. Za to je, prema njegovim riječima, potrebno da Europljani donesu potrebne pravne odluke o njegovoj certifikaciji i uklanjanju ograničenja oko ovog plinovoda, koji nije ni zaživio zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Ruski je dužnosnik također pozvao na objektivnu istragu o uzrocima tog incidenta u Baltičkom moru čiji počinitelji još nisu poznati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!