13:50 / 15.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Rusija najavila plaćanje kuponskih kamata na obveznice u inozemnoj valuti

Ilustracija

Ilustracija

Foto: diy13 / Shutterstock

Rusko ministarstvo financija objavilo je da je dalo nalog za isplatu 117,2 milijuna dolara kuponskih kamata na euroobveznice koje mora platiti stranim ulagačima ovog tjedna, otklonivši špekulacije da neće moći podmiriti svoje financijske obaveze.

- Ovog tjedna, u srijedu, moramo ponovo platiti kuponsku kamatu na euroobveznicu, izjavio je u ponedjeljak ministar financija Anton Siluanov za državnu televiziju.


- Danas, u ponedjeljak, pripremili smo dokument o plaćanju u inozemnoj valuti i dat ćemo nalog inozemnim bankama da provedu uplatu. Pazit ćemo na taj dokument i pratiti kako banke provode naš nalog (o isplati), dodao je Siluanov.


Posrijedi je kuponska kamata na euroobveznice koje dospijevaju na naplatu 2023. i 2024. godine. Moskva se tako sprema podmiriti prvu obavezu po inozemnom dugu od uvođenja sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.


Reuters je napomenuo da nije mogao odmah kod vlasnika obveznica potvrditi informaciju o pripremi isplate kuponske kamate.


Ministarstvo je u ponedjeljak objavilo da je bilo upozorilo da će zbog sankcija možda biti prisiljeni platiti kuponske kamate u rubljima, što bi značilo da ne mogu podmiriti obaveze po obveznici, pa bi morali vratiti cijeli dug. 


Jučer ujutro priopćili su da su odobrili privremenu proceduru otplate duga u stranoj valuti, upozorivši ipak da će biti vraćen u rubljima ako sankcije bankama onemoguće plaćanje u valuti u kojoj je izdan.


Rusija mora podmiriti obaveze po 15 obveznica izdanih na međunarodnim tržištima ukupne vrijednosti oko 40 milijardi dolara, navodi Reuters. Otprilike polovina obveznica u vlasništvu je inozemnih ulagača. 


Rusija zadnji puta nije podmirila financijske obaveze prema stranim ulagačima prije nešto više od 100 godina, nakon revolucije 1917. godine, kada nova vlast na čelu s boljševicima nije priznala dug carske Rusije, ističe Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!