Rusija neće zahtijevati hitan prijelaz na plaćanje plina u rubljima

30.03.2022.

14:44

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Rusija neće odmah tražiti da kupci plaćaju njezin plin u rubljima, rekao je Kremlj, obećavajući postupni prijelaz i rekavši da bi Rusija trebala raditi na ideji da proširi popis svog izvoza koji zahtijeva plaćanje u rubljima.

Predsjednik Vladimir Putin izdao je prošlog tjedna naredbu da se ruski plin, koji čini 40 posto europskih potreba, plaća u rubljima umjesto u dolarima ili eurima. Ranije je danas, predsjednik Državne Dume Vjačeslav Volodin rekao je da će Europska unija morati plaćati u rubljima ako želi ruski plin te da bi se to moglo odnositi i na izvoz nafte, žitarica, metala, gnojiva, ugljena i drvne građe.

Vlada, središnja banka i Gazprom trebali bi iznijeti prijedloge za prijelaz na plaćanje u rubljima do četvrtka.

Upitan trebaju li isplate biti u rubljima od četvrtka, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je: "Apsolutno ne".

- Kao što smo već spomenuli, plaćanje i dostava je dugotrajan proces... To ne znači da se sutrašnja isporuka treba platiti (u rubljima). S tehnološke točke gledišta, ovo je dugotrajniji proces, rekao je.

Putinova naredba da se ruski plin naplaćuje "neprijateljskim" zemljama u rubljima osnažila je rusku valutu nakon što je pala na najniže razine u povijesti kada je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Europske cijene plina također su porasle.

Zahtjev Rusije odbile su europske zemlje, koje ruski plin plaćaju uglavnom u eurima i kažu da Rusija nema pravo prepravljati ugovore. Zahtjev je odbio i G7.

Komentirajući plan za prijelaz na plaćanje u ruskim rubljima, Anatolij Aksakov, šef financijskog odbora u donjem domu ruskog parlamenta, rekao je ovog tjedna: "Vjerujem da ne moramo mijenjati zakon, sve je tamo propisano."

- Strana valuta će se mijenjati po tržišnom tečaju koji će biti utvrđen na Moskovskoj burzi, rekao je i dodao: Mogu kupiti rublje bilo gdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!