13:13 / 22.04.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Ruski ekonomisti očekuju teške posljedice sankcija

Ruski rublji - Stručnjaci predviđaju inflaciju od 22%

Ruski rublji - Stručnjaci predviđaju inflaciju od 22%

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sankcije uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu teško će pogoditi rusko gospodarstvo u ovoj godini, ocijenili su ruski ekonomisti u anketi ruske središnje banke. Inflacija će u ovoj godini dosegnuti 22 posto, a bruto domaći proizvod (BDP) past će za 9,2 posto, prognozirali su stručnjaci.

Očekivanja ekonomskih stručnjaka pogoršala u odnosu na ožujak, kada su predviđali inflaciju od 20% i pad BDP-a za 8%.


Dva mjeseca od početka rata u Ukrajini pogoršane su i njihove prognoze za iduću godinu, koje sada najavljuju stagnaciju gospodarske aktivnosti. U ožujku su anketirani ekonomisti očekivali rast BDP-a za 1 posto.


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da zapadni "blitzkrieg" protiv ruskog gospodarstva nije uspio.


- Inflacija je porasla na visokih 17,5%, ali se sada stabilizirala, rekao je Putin u srijedu. Dodao je kako povlačenje zapadnih tvrtki iz Rusije otvara priliku za oslobađanje od ovisnosti o Zapadu i za izgradnju domaće proizvodnje.


Guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiullina priznala je u ruskom parlamentu da sankcije izazivaju probleme u gospodarstvu.


- Kaznene mjere pogodit će, kazala je, ne samo sektore oslonjene na uvoz, već i proizvodnju u sektorima koji se uvelike oslanjaju na uvoz dijelova.


Zastupnici Dume potvrdili su danas novi petogodišnji mandat Nabiulline na čelu središnje banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!