Putin Europi: I dalje vam treba ruski plin, ali mi se okrećemo na istok

18.04.2022.

10:14

Autor: Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev / Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavljuje da će Moskva preusmjeriti izvoz energenata na istok, a dok Europa pokušava smanjiti energetski ruski oslonac Putin uzvraća da europske nacije neće moći odmah odustati od ruskog plina, no čini se da ipak otvara vrata plaćanju plina u eurima.

Rusija isporučuje oko 40% prirodnog plina potrebnog EU-u, no zapadne sankcije zbog napada na Ukrajinu pogodile su njezin izvoz energije komplicirajući financiranje i logistiku postojećih poslova.

Dok EU raspravlja hoće li uvesti sankcije na ruski plin i naftu, a države članice snalaze se kupujući energente po svijetu, Kremlj uspostavlja bliže veze s Kinom, najvećim svjetskim potrošačem energije, i drugim azijskim zemljama, piše Euractiv.

 - Takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da se neće moći snaći bez ruskih energetskih resursa, uključujući, na primjer, prirodni plin, rekao je Putin prošli tjedan na sjednici vlade i ocijenio da "u Europi trenutno nema racionalne zamjene" za ruski plin.

Putin je također rekao da Europa, najavljujući prekid isporuke energenata iz Rusije, diže cijene i destabilizira tržište. Dodao je da će Rusiji, koja proizvodi desetinu svjetske nafte i petinu plina, trebati nova infrastruktura za izvoz u Aziju.

Naložio je vladi da do 1. lipnja predstavi plan koji uključuje "širenje infrastrukture na zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azijsko-pacifičke regije" te zatražio razmatranje uključivanja plinovoda Snaga Sibira i dalekoistočnog Sahalin-Habarovsk-Vladivostok, u ruski jedinstveni sustav opskrbe plinom.

Uključivanje tih ruta u širu mrežu moglo bi Rusiji teoretski omogućiti prebacivanje tokova plina iz Europe u Aziju i obrnuto.

Rusija je krajem 2019. godine pokrenula plinovode sustave za izvoz u Kinu, a u veljači je sklopila 30-godišnji ugovor za novi plinovod koji tek treba biti izgrađen.

Aludirajući na sankcije Zapada, Putin je također rekao da Rusija treba supstituirati uvoz opreme za proizvodnju nafte i plina.

Putin je također rekao da bi uloga nacionalnih valuta u izvoznim poslovima trebala porasti, usred planova Rusije da prijeđe na rubalj za isporuku plina, uglavnom u Europu.

Nastavak plaćanja u eurima?

Čini se, međutim, da je Rusija ipak otvorila vrata za nastavak plaćanja u eurima. Ta je zemlja, naime, doživjela nagli pad proizvodnje nafte, njezinog ključnog izvora prihoda, zbog poteškoća s plaćanjima. Vodeće svjetske trgovačke kuće planiraju smanjiti kupnju sirove nafte i goriva od ruskih naftnih kompanija pod kontrolom države već 15. svibnja, kako bi izbjegli kršenje sankcija EU -a Rusiji.

Stoga je Putin, prema pisanju austrijske novinske agencije APA-e, rekao austrijskom kancelaru Karlu Nehammeru da Austrija može i dalje ruski plin plaćati u eurima.

Putin je rekao da je opskrba plinom osigurana, da će Rusija isporučiti ugovorene količine i da se plaćanja mogu nastaviti u eurima, rekao je Nehammer u intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA, a prenosi APA.

Europska komisija pak ističe da se treba držati ugovora u kojima su kao valute plaćanja navedeni euro ili dolar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!