Štern: Može li se izjednačavati položaj malih distributera s velikim igračima?

03.01.2023.

08:32

Autor: M.M./U mreži Prvog/HRT

Davor Štern

Davor Štern

Foto: HRT / HTV

S Novom godinom i nove cijene goriva. Osnovni benzin eurosuper 95 prodavat će se za 1,33 eura (10,02 kune) po litri, a dizel za 1,47 eura (11,08 kuna).

Član uprave Petrola Vladimir Kuzmić rekao je da su cijene goriva na njihovim benzinskim crpkama pojeftinile u odnosu na jučerašnji dan.

- Cijene su od ponoći na Petrolovim i Croduxovim benzinskim crpkama 1.33 eura po litri za benzin i 1.47 eura po litri za dizel. Cijene su usklađene s odredbama uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Na pitanje zašto su 1. siječnja na njihovim crpkama cijene goriva poskupjele Kuzmić je rekao da je to bilo zato što su "maloprodajne cijene korigirali za iznos trošarine jer je vlada 29. prosinca donijela uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju, koja je stupila na snagu 1. siječnja, kojom su trošarine vraćene na iznose koji su bili prije regulacije".

- Iako su cijene naftnih derivata pale ispod razine od listopada 2021., kad je uvedena regulacija, mi i dalje imamo regulaciju. Ima ju i Slovenija, ali kod njih je marža regulirana na razini da omogućava održivo poslovanje, rekao je. 

U mreži Prvog

U mreži Prvog

Foto: U mreži Prvog / HRT

- Od samog početka, od listopada 2021., kada je Vlada prvi put intervenirala, jer svjedočimo utjecaju koji ima COVID i kriza u Ukrajini na cijene goriva, Vlada vodi jednu konzistentnu politiku zaštite građana i gospodarstva. Svi moramo shvatiti da smo dio jedinstvenog sustava kojem je konačni cilj da budu servis građanima i gospodarstvu. Pojedina iskakanja, na koja netko eventualno ima pravo, nisu dugoročna isplativa jer moraju voditi brigu o zadovoljstvu kupaca, a to su građani, istaknuo je predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, dodavši da je situacija s Petrolom nepotrebno nastala.

- Petrol je bio jedina kompanija koja je "iskoristila" ovu priliku da postupi na način na koji je postupila. Zanimljivo da nitko drugi nije našao shodno to napraviti. Kompanije vode provenstveno brigu o svojm kupcima, to je sustav koji mora biti u balansu, istaknuo je.

Kuzmić je rekao kako svakodnevno prate broj izdanih računa i da ne vide nekakav pad.

- Jedan odlazak je pompozno najavljen, ali ne radi se o velikom potrošaču, rekao je.
Naša najava u srijedu je bila vapaj, odraz našeg nezadovoljstva uvjetima u kojima poslujemo na tržištu naftnih derivata od listopada 2021., gdje smo neprekidno izloženi regulaciji cijena naftnih derivata u različitim oblicima, rekao je.

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac

Foto: U mreži Prvog / HRT

Mali distributeri uputili su Ustavnom sudu požurnicu kako bi što prije uzeli u razmatranje njihov zahtjev za ustavnost uredbi o maloprodajnim cijenama goriva.

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac rekao je kako još nemaju nikakav odgovor, te da i dalje posluju po uvjetima koji nisu zadovoljavajući da mogu podmiriti svoje osnovne potrebe u smislu održavanja normalnog poslovanja.

- Imamo i problem diskriminacije. Mi smo maltene na marginama svih ekonomskih događanja, imamo pravo raditi s gubitkom 14 mjeseci, nitko ne vodi računa o nama kao dijelu poduzetništva koji smo godinama stvarali svoje firme, uložili sav svoj kapital i život, rekao je.

Energetski konzultant Davor Štern istaknuo je kako država ima pravo određivati uvjete poslovanja na svom tržištu, a kompanije koje se s time ne slažu mogu zatvoriti tvrtke ili otići s tržišta. 

- Istovremeno otvara se pitanje koje je najvažnije - smije li se i može li se izjednačavati položaj malih distributera s velikim igračima na tržištu. Troškovi nabave sirovine za male su uvijek više. Kupuju iz 3 ili 4 ruke, a imaju iste troškove kao i veliki, rekao je te dodao da je došlo vrijeme da "država napravi razliku između poslovanja za male distributere i da se uvede i vodi računa da mali distributeri trebaju na neki način imati olakšice u odnosu na velike".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!