Vlada zbog cijena goriva poslala oštru poruku Petrolu

02.01.2023.

Zadnja izmjena 14:54

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Benzinska postaja Petrola u Puli

Benzinska postaja Petrola u Puli

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Prvi radni dan Hrvatske u eurozoni donio je i prva poskupljenja- od ponoći vozače očekuju više cijene goriva. Litra benzina poskupjet će za 5 centi, pa će nova cijena biti euro i 33 centa. Dizel će poskupjeti 3 centa pa će se litra prodavati za euro i 47 centi. Slovenski Petrol koji u vlasništvu ima i benzinske crpke Crodux svoje je cijene korigirao još jučer i to na iznose više od zakonskog maksimuma.


Dan uoči poskupljenja, mnogi su, kao i obično došli natočiti gorivo i uštedjet malo novca.

- Pazim, da ako ga moram napuniti, ako mi je skoro prazan rezervoar onda napunim kada je jeftinije gorivo, to jest prije poskupljenja.

- Mislim da će to više zanimati mog šefa nego mene, pošto je autoškola, ali naravno da nije dobro.

Uz cijene vozači imaju i drugih problema – preračunavanje kuna u eure.

No zbrku na tržište unio je Petrol koji je prvi put odlučio povisiti cijene dva dana prije ostalih tvrtki. Poručuju - sve je u skladu sa zakonom.

Iz Petrola Hrvatska ponovno ističu da je 29. prosinca prošle godine Vlada donijela novu uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, koja je 30. prosinca 2022. godine objavljena u Narodnim novinama i primjenjuje se od 1. siječnja, odnosno od jučer.

Tako je za motorni benzin eurosuper 95, navodi se u njihovu priopćenju, propisana trošarina u iznosu od 512,31 eura za tisuću litara, a što preračunato u kune primjenom konverzijskog faktora 7,5345 iznosi 3,86 kuna po litri.

Propisana trošarina za eurodizel iznosi 406,13 eura za tisuću litara ili konvertirano 3,06 kune po litri. Za loživo ulje ekstra lako propisana trošarina iznosi 56,14 eura na istu količinu ili konvertirano 0,423 kune po litri.

Dakle, ističu, nije teško prepoznati da se radi o iznosima trošarina koje su bile na snazi prije uvođenja regulacije cijena naftnih derivata i koje je Vlada naknadno smanjivala u nekoliko navrata.

- Dakle, Petrol i Crodux formirali su maloprodajne cijene na svojim benzinskim postajama počevši od 1. siječnja 2023. godine u 00:01 sati primjenjujući Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju (NN 156/2022 od 30.12.2022.) te Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata (NN 149/2022 od 19.12.2022.), a maloprodajne cijene konvertirane su u euro po litri sukladno smjernicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (faktor konverzije 7,5345). Tako formirane maloprodajne cijene ostaju na snazi do promjene ili opoziva gore navedenih zakonskih propisa koje je donijela Vlada RH, zaključuje se u priopćenju Petrola Hrvatska.

Milatić: Nismo presretni što se to dogodilo

Upitan kako je moguće da su jučer Petrol i Crodux imali više cijene goriva od onih koje je Vlada odredila, državni tajnik Ivo Milatić je rekao da je uredba po kojoj su to napravili donesena na zadnjoj sjednici Vlade u prošloj godini, prema kojoj je trošarina na benzin utvrđena na 3,86 kuna za litru, ali da se onda izmjenom te uredbe ta trošarina spušta.

- Do sada se uvijek događalo to da u slučaju tog intermezza od dan ili dva distributeri nisu podizali cijenu, u ovom slučaju Petrol je to napravio. Mi nismo presretni zbog toga što se to dogodilo, ostali to nisu napravili, a od sutra oni moraju cijene na one koje sam izdiktirao, naveo je Milatić.

Objasnio je naime kako se to razdoblje od jednog dana kad uredba (o visini trošarina) ne vrijedi mora dogoditi svakih 90 dana zbog Zakona o nafti i naftnim derivatima, prema kojem se uredbom mogu regulirati cijene najdulje do 90 dana.

Državni tajnik je rekao i da će se voditi računa da u svim razdobljima koja slijede inspekcijske službe, inspektorat i Porezna uprava, vode računa o tome kako i na koji način se određuju cijene da ne bi bilo nekih anomalija.

Na pitanje je li potez Petrola, odnosno Croduxa bio u skladu sa zakonom, rekao je da će to utvrditi Porezna uprava i inspektorat.

Upitan je li baš slučajno da su Petrol i Crodux napravili taj potez, naglasio je da svatko ima pravo voditi svoju politiku, ali je i pozvao Petrol i ostale distributere da u tim razdobljima od dan ili dva tog intermezza između uredbi, ne posežu za time.

- Svakako, ako od sutra ne vrate cijene, sigurno neće biti u skladu sa zakonom, naveo je Milatić.

Naglasio je i da tu ne vidi nikakav rat između Petrola i hrvatske države, jer svatko odgovara svojem vlasniku, pri čemu Ministarstvo gospodarstva i Vlada RH odgovaraju državi odnosno hrvatskom narodu, a Petrol i Crodux odgovaraju svojim dioničarima.

- Mi ćemo štititi gospodarstvo i građane, oni će štititi sebe, a onda ćemo na kraju vidjeti čija će biti zadnja, zaključio je Milatić.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!