S&P poboljšao izglede BiH

06.02.2023.

17:45

Autor: Hina/HRT

Standard&Poor's

Standard&Poor's

Foto: gary yim / Shutterstock

Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poor's (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne, zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU. 

- Pozitivni izgledi odražavaju naše stajalište da bi se potencijalno manje konfrontirajuće domaće političko okruženje trebalo zadržati tijekom sljedeće godine, navodi S&P.

Pojasnili su kako će se udio duga u BDP-u zadržati na 22 posto do kraja 2023. godine, uz razmjerno niske kamate i duge rokove dospijeća vjerovnicima.

Rejting agencija dodala je da je ojačala stabilnost u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci, s razmjerno 'pravodobnim formiranjem vlade na državnoj razini nakon općih izbora u listopadu 2022. te se očekuje da će gospodarstvo zemlje nastaviti rasti u 2023., iako sporijim tempom'. S&P procjenjuje da će gospodarski rast BiH u 2023. godini iznositi jedan posto.

U izvješću o rejtingu pozitivnim je ocijenjeno da je BiH u prosincu dobila status kandidata za članstvo u EU, dok se 'smanjila vjerojatnost da će se Republika Srpska jedan od dva glavna entiteta koji čine zemlju povući iz ključnih državnih institucija'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!