SAD će uvesti carinu od 200 posto na aluminij iz Rusije

24.02.2023.

17:21

Autor: T.V./HRT/Hina

Aluminij, ilustracija

Aluminij, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Sjedinjene Države uvest će carinu od 200 posto na aluminij proizveden u Rusiji počevši od 10. ožujka, objavila je u petak Bijela kuća, najavljujući širok spektar sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

SAD će uvesti i carinu od 200 posto na uvezeni aluminij u kojem se nalazi aluminij iz Rusije, počevši od 10. travnja, po Bijeloj kući.

Ruski aluminij proizvodi Rusal koji pokriva šest posto globalne opskrbe. Izvoz u SAD činio je sedam posto prihoda Rusala u prvoj polovici 2022. godine.

Analitičari su ovaj mjesec rekli da bi Rusija na tu mjeru mogla odgovoriti ograničavanjem izvoza nikla i paladija koji su važni za SAD.

Nikal je važan za aeronautičku industriju i baterije za električna vozila. Paladij je ključan sastojak za automobilske katalizatore.

Istodobno, američko ministarstvo trgovine u petak je kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu uvelo sankcije desecima poduzeća uključujući poduzeća u Kini, Kanadi i Francuskoj, dodavši ih na popis poduzeća s kojima se ograničava trgovina.

Time se, u povodu prve godišnjice rata, želi nastaviti "napore da se ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi i vojsci prekine pristup čak i niskotehnološkoj potrošačkoj robi koju žele nabaviti kako bi Rusija nastavila rat", navodi se u priopćenju.

Na popis su dodani deseci poduzeća uključujući 79 poduzeća iz Rusije, pet iz Kine, dva iz Kanade i tri iz Francuske, Nizozemske i Luksemburga.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!