SAD će otpustiti 180 milijuna barela nafte iz rezervi

31.03.2022.

07:19

Autor: HRT/Hina/J.L.

Pale cijene nafte

Pale cijene nafte

Foto: Poring Studio / SHUTTERSTOCK

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pustit će u promet 180 milijuna barela nafte iz Strateških naftnih rezervi (SRP) tijekom nekoliko mjeseci, uslijed nastojanja Bijele kuće da snizi cijene goriva.


Kako bi smanjio rast cijena američki predsjednik Joe Biden objavio da će u promet pustiti dosad najveću količinu nafte iz strateških rezervi - 180 milijuna barela, milijun svaki dan idućih šest mjeseci.

Najavio je i da će naftne kompanije u SAD-u koje imaju devet tisuća koncesija za crpljenje nafte, a kojima se ne koriste - morati plaćati penale. Rekao je da ne smiju iskorištavati ovu situaciju za profit te da moraju povećati proizvodnju.

To je treći puta da je SAD iskoristio svoje strateške rezerve u posljednjih šest mjeseci, ali i najveće otpuštanje nafte u gotovo 50-godišnjoj povijesti SPR-a.

Dosadašnja puštanja u promet nafte nisu uspjela sniziti cijene jer je svjetska potražnja gotovo dosegla razinu prije pandemije, dok je globalno došlo do pooštrenih uvjeta na strani ponude.

Naime, cijene nafte su počele rasti krajem veljače s napadom Rusije na Ukrajinu, na što su Sjedinjene Države i zapadni saveznici odgovorili sankcijama Rusiji, koja je drugi najveći izvoznik sirove nafte u svijetu.

Cijena referentne Brent nafte skočila je ranije ovog mjeseca na oko 139 dolara po barelu, najviše od 2008., a bila je blizu 110 dolara po barelu u azijskom trgovanju u četvrtak.

Strateške naftne rezerve (SRP) trenutno raspolažu s 568,3 milijuna barela nafte, što je najniža količina od svibnja 2002., piše Reuters pozivajući se na podatke američkog ministarstva energetike.

Nakon tih vijesti, na azijskim tržištima cijene nafte oštro pale. Tako je cijena barela na londonskom tržištu pala 3,9 %, na 109 dolara, a na američkom je pak cijena barela pala 4,6 %, na 102,85 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!