Šaravanja o euru: Sve je sada transparentnije

28.01.2023.

11:15

Autor: HRT/I.B.

Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore

Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore

Foto: HTV / HRT

Ušli smo u Schengen, postali integralni dio ekonomije Europske unije. A kad ste dio tog gospodarstva, dijelite sve. I dobro i loše. Sve što se s eurom i europskom ekonomijom događa. Više niste nesvrstani u globalnoj gospodarskoj podijeli. Domaća valuta vam je euro pa vas se odjednom počnu ticati odluke Japanske centralne banke, ali i američkog FED-a.

O najvažnijim događajima u svjetskoj ekonomiji prošli tjedan govorio je gost Željka Karduma - Goran Šaravanja, glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore.

Objasnio je kakva je promjena nastupila s početkom nove godine.

- Članica smo europodručja, u Schengenu. Prvi put od osamostaljenja ćemo pratiti sastanke monetarnog odbora Europske središnje banke koja izravno utječe na nas - jer nam je službena valuta euro. Dakle, kad Europska središnja banka diže kamatne stope, automatski se prelijeva na cijenu novca u Hrvatskoj, samo sada jer je euro naša valuta - sve je transparentnije. I prije je to utjecalo na nas, ali sad kad smo dio institucionalne jezgre vidimo to na izravan način, istaknuo je. 

Rekao je da se već vidi da će se kamatne stope postupno približavati onima u eurozoni.

- Koliko god je Europska središnja banka digla referentnu kamatnu stopu premija rizika je pala. Možda se najbolje vidi kad usporedite prinose na srbijanske euroobveznice i hrvatske. Godinama je ta razlika bila malo u korist Hrvatske. Trenutno je prinos hrvatskih obveznica na 10 godina otprilike 3,5 posto, a kod Srbije je slučaj da je prinos iznad 7 posto. Gotovo dvostruko. Jer je situacija takva kava je na financijskim tržištima, a mi smo zaštićeni jer smo ušli u europodručje i u Schengen.

Razgovor pogledajte u cijelosti: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!