Sastanak o gospodarenju otpadom u Istri i problemima Kaštijuna

16.02.2023.

17:22

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/Hina/HRT

Gospodarenje otpadom

Gospodarenje otpadom

Foto: HTV / HRT

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun i dalje je u fokusu istarske javnosti. O problematici zbrinjavanja otpada, novim cijenama te mogućem stečaju održan je sastanak osnivača i istarskih gradonačelnika. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić ocijenio je u Puli, nakon sastanka o rješavanju pitanja gospodarenja otpadom na području Istarske županije, kako u Istri očito ne postoji sustav gospodarenja otpadom.

- Činjenica je da se predlaže daleko veća cijena koju građani neće moći pratiti. Po meni jedino rješenje ako ne želimo ljudima ovdje u južnoj Istri, Medulinu, da smrdi da dio toga tereta pokušamo smanjiti tj. transportirati prema Trstu i tamo gdje su cijene jeftinije obrađivati, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta.

U Istarskoj županiji se držimo stare paradigme upravljanja otpadom, gdje sve ovisi o odlagalištu. Nužno je da se hitno odmaknemo od tradicionalnog načina pogleda na otpad prema novoj paradigmi sustava gospodarenja otpadom koji uključuje smanjenje nastajanja otpada, ponovnu uporabu, recikliranje, kompostiranje i pretvorbu otpada u energiju, rekao je Zoričić.


Na koordinacijskom sastanku, na kojem su se prvi put sastali predstavnici županije, gradonačelnici, direktori komunalnih poduzeća i predstavnici civilnog nadzora, raspravljalo se o problematici Županijskog centra gospodarenja otpadom Kaštijuna, posebice o modelu izračuna cijene zbrinjavanja komunalnog otpada u sklopu novog ugovora, predviđanju kretanja cijena zbrinjavanja komunalnog otpada u idućem razdoblju te o statusu biootpada i novom planu obrade otpada.

- Zbog niske cijene koju je Kaštijun naplaćivao pružateljima komunalnih usluga, došlo je do financijskog 'krpanja' i neodrživosti poslovanja, preopterećenosti postrojenja i rizika zastoja obrade zbog preopterećenosti i neadekvatnih ulaganja, rekao je Zoričić i dodao da je bilo previše komponenata, a na kraju i loša kvaliteta goriva iz otpada, što znači i skuplje zbrinjavanje.

ŽCGO Kaštijun doživio financijski slom zbog niskih cijena, povećanjem cijena spriječiti stečaj


Na pitanje novinara hoće li Kaštijun u stečaj, Zoričić je odgovorio kako ne ide i da će se svi dionici potruditi da povećanjem cijena do toga ne dođe.

- Kaštijun je doživio financijski slom upravo zbog malih cijena, gdje je komunalcima puno lakše dovoditi sve na Kaštijun nego da odvajaju. Za Grad Pulu je važno da cijena ŽCGO-u bude viša od cijena zbrinjavanja ostalih vrsta otpada da bi motivirali sudionike sustava da počnu s odvajanjem otpada s naglaskom na biootpad, a kako bi društvo osiguralo novčani tok za ulaganja i održavanje, zaključio je Zoričić.

Zamjenik župana Tulio Demetlika ocijenio je da sustav gospodarenja otpada u Istri funkcionira, da se otpad odvaja i skuplja.

- Kaštijun, odnosno sustav gospodarenja otpadom, nije ovisio samo o nama, već o zakonu koji nije definirao dosta stvari. Nije riješeno zbrinjavanje SRF-a (gorivo iz otpada), i to je prepušteno tvrtki Kaštijunu. Svi u Istri moraju znati da je Kaštijun točka koja može stvarati jedinstvo u Istri bez obzira na političke stavove i opcije, poručio je Demetlika.

Medulin u borbi protiv Kaštijuna osniva udrugu građana po uzoru na Franak


Načelnik općine Medulina Ivan Kirac najavio je osnutak udruge građana koja će se boriti protiv ŽCGO-a Kaštijuna. Istaknuo je kako će se kroz tu udrugu pomoći svim mještanima te općine na koje Kaštijun izravno utječe i tražit će se odšteta zbog njegova rada, a pritom će se poduzeti sve što je potrebno da se interesi mještana i gospodarstvenika Medulina zaštite.

Dodao je da je inicijativu za udrugu građana pokrenuo na temelju rezolucije Općine protiv Kaštijuna, a preko nje se žele pokrenuti postupci za zaštitu kolektivnih interesa građana i gospodarstvenika "po uzoru na udrugu Franak". 

Već je najavljeno da će cijena zbrinjavanja tone komunalnog otpada sa 70 eura skočiti na 145. Na to Buzet, Pazin i Vodnjan nisu pristali.

- Svakako da nije fer da mi koji nemamo turizam sudjelujemo u rješenju problema koji se dešava ljeti, odnosno ti pikovi, za HRT Dnevnik rekao je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana. 

Nakon današnjeg sastanka otvorena su ostala brojna pitanja. O njima će se ponovno raspravljati za dva tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!