Pčelinji proizvodi blagotvorno djeluju na naš organizam, podižu imunitet, jačaju zdravlje. No, apiterapija odnosno poboljšanje stanja organizma pčelinjim proizvodima kod nekih bolesti i zdravstvenih tegoba kod nas je tek u povojima. S druge strane polako se sve više razvija apiturizam - grana agroturizma gdje se posjetitelji upoznaju sa životom i radom pčela, njihovim proizvodima i medonosnim biljem. Odličan način da pčelari prošire svoju ponudu.
Za sve pčelare, pa tako i za Klaudia Peteanija iz Vineža, prošla je godina bila izazovna. Po košnici je vrcao svega 5 kilograma meda - što je neuobičajeno malo.
- Jako loše, kad je trebalo da medi je bilo stalno kiša i bura. Poslije suša i vremena su se promijenila, kaže.
No, nije se promijenila dobrobit pčelinjih proizvoda na ljudski organizam. Nje je svjesna i Romina Kanjer iz Žminja, koja se želi posvetiti apiterapiji i kroz pčelinje proizvode ljudima ponuditi prirodni lijek.
- Htjeli bi imati mjesto za mlade gdje bi mogli ih educirati. Najviše djecu iz vrtića da se nauče o pčelicama, kaže.
Apiterapija je u Hrvatskoj priznata kao zdravstvena djelatnost 2010. godine. U suradnji s liječnicima mogu je provoditi samo pčelari koji su završili edukaciju i koji su registrirani za pružanje usluga apiterapije.
- Potencijal je velik, međutim, taj potencijal su prepoznali i razni trgovci, komercijalisti koji zlorabe tu apiterapiju i zarađuju na tuđoj bolesti i nemoći. Zato što država ne funkcionira, zakoni ne funkcioniraju, institucije ne rade kako bi trebalo, kaže dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.
Sve o zakonskim odredbama, kao i potencijalima ove djelatnosti, moglo se saznati na međunarodnoj konferenciji o pčelarstvu, apiterapiji i apiturizmu u Labinu. Upravo se ovdje radi na osnivanju jednog takvog centra.
- Ići će poseban centar gdje sa županijom direktno radimo i imamo partnera u Sloveniji gdje radimo poseban centar za apiterapiju i apiturizam, sve elemente koji moraju biti po određenim zdravstvenim standardima, kaže Darko Martinović, predsjednik Pčelarske udruge Labin.
Vjeruju da sa svojih 100 članova i 3600 košnica te standarde mogu ispuniti.