Savić: Izazovna 2023. godina, očekuje se gospodarski rast od 0,7%

20.10.2022.

08:12

Autor: "U mreži Prvog"/HRT

Zvonimir Savić

Zvonimir Savić

Foto: HRT / HTV

Iduća godina prilično je izazovna, izjavio je Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja, u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" te istaknuo da se očekuje gospodarski rast od 0,7%. Napomenuo je da je i tako relativno niska stopa rasta, prema prognozama relevantnih svjetskih kuća, i dalje među višima u ovome dijelu Europe. 

U vezi s planom prijedloga proračuna za 2023. godinu Zvonimir Savić kazao je da je to prvi put da Hrvatska takav dokument donosi i stavlja pred Europsku komisiju. Na temelju toga plana kreirat će se detaljnije i proračun za 2023. godinu, kazao je. Napomenuo je i da je očekivani rast BDP-a za ovu godinu blizu 6% te da Hrvatska u usporedbi s drugim državama članicama jako dobro stojimo.

- Imajući u vidu cijeli niz događanja koji se pojavljuju zadnjih pola godine ili godinu dana - rat u Ukrajini, problematični dobavni kanali, globalna neizvjesnost, rast cijena energenata - iduća godina je prilično izazovna, ne samo nama, već i drugim državama, za bilo kakve prognoze, tvrdi Savić te ističe da se očekuje da bi gospodarski rast Hrvatske iduće godine iznosio 0,7%.

Objašnjavajući zašto je to tako kazao je da "postoji niz razloga. Možemo početi od činjenice da su naši glavni vanjsko-trgovinski partneri praktički na rubu recesije. MMF je prije nekoliko dana izjavio da će se otprilike trećina država svijeta naći u recesiji". Dodaje kako je dobro to što je, na temelju usporedbi, i ovako relativna niska stopa rasta i dalje prema prognozama relevantnih svjetskih kuća, Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Europske investicijske banke - među višima u ovome dijelu Europe.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber potvrđuje da se očekuje teža makroekonomska situacija iduće godine, nego što je bila ove.

- Rast od 0,7% je praktički ruban. HNB ga je prognozirao oko 1%. No sve to ovisi o situaciji kako će se odvijati, a prvenstveno o cijeni energenata, na što nemamo utjecaja, izjavila je i dodala da cijena plina i struje dramatično utječe na rezultate poduzetnika. 

Govoreći o inflaciji kazala je da se prognozira kako bi ona mogla biti nešto iznad 5%. Smatra da je ipak riječ o smirivanju, ali je ona i dalje vrlo značajna. Napominje da je mjere bitno na vrijeme najaviti kako bi se poduzetnicima omogućilo mirno i stabilno poslovanje.

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel kazao je kako je zapravo istina da su Vladini paketi mjera ublažili situaciju s obzirom na inflaciju. No ne zna se što će biti nakon travnja do kada su "zagarantirane" cijene plina i struje.

Prihodovna strana proračuna veća za 758 mil. kn

Govoreći o rebalansu proračuna Savić je kazao da je prihodovna strana povećana za oko 758 mil. kuna, a rashodovna je ostala ista. Temelj za povećanje proračunskih prihoda su porezi na dobit, dodaje.

Za cijenu plina traži se, kaže Savić, rješenje na europskoj razini. Što se tiče paketa mjera od 21 mlrd. kuna, kazao je da je on najjači i najintenzivniji s obzirom na veličinu gospodarstva u odnosu na druge države u cijeloj Europskoj uniji te ga smatra dovoljnim.

U emisiji je bilo riječi i o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!