Održan sastanak Savjeta za INA-u, nastavljaju se pregovori s MOL-om

01.02.2023.

Zadnja izmjena 19:08

Autor: IMS/M.Š./HRT

Silvana Skočajić u Dnevniku o održanom Savjetu za INA-u

Silvana Skočajić u Dnevniku o održanom Savjetu za INA-u

Foto: HTV / HRT

Nakon više od dvije godine sastao se Savjet za Inu. Vlada je sinoć objavila pravna mišljenja uglednih profesora i DORH-a prema kojima Hrvatska, nakon presude u slučaju INA-MOL, ne može proglasiti dioničarski ugovor s Mađarima ništetnim, te mora platiti odštetu, kako je odredio Arbitražni sud u Švicarskoj. 

- Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu odredio je da Hrvatska mora platiti MOL-u 1,8 milijardi kuna plus zatezne kamate. Spor je pokrenut 2013., a odluka je donesena 2019. godine, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a naša reporterka Silvana Skočajić.

- Podsjetila bih da je Savjet za INA-u osnovan kako bi se realizirala strateška odluka Vlade da se otkupe dionice MOL-a te da se INA vrati u hrvatske ruke. U priopćenju Vlade nakon današnjeg Savjeta o tome nije bilo riječi, dodaje.

Savjet za INA-u sastao se nakon dvije godine


Vladino savjetodavno tijelo, Savjet za INA-u, u srijedu je pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića razmotrilo pravno mišljenje o učincima presude Vrhovnog suda u predmetu Sanader i Hernadi te zadužilo ministra gospodarstva Davora Filipovića za nastavak razgovora s MOL-om, izvijestila je Vlada.

Članovi Savjeta razmotrili su pravno mišljenje Radne skupine pravnih fakulteta u RH o pravnim učincima koje donošenje pravomoćne presude Vrhovnog suda u predmetu Sanader i Hernadi ima na ugovore između Hrvatske i MOL-a, kao i mišljenje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske vezano za izvršenje odnosno plaćanje naknade štete MOL-u slijedom pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID), stoji u priopćenju.

Dodaje se kako je na sastanku donesen zaključak prema kojem se ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, uz potporu ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, zadužuje nastaviti razgovore s MOL-om vezano za izvršenje pravorijeka ICSID-a, "u kontekstu širih odnosa RH i MOL-a i uvođenja novog modela korporativnog upravljanja INA-om".

"Pravomoćna presuda Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Hrvatske i MOL-a", stoji uz ostalo u mišljenju radne skupine pravnih fakulteta koje je Vlada objavila u utorak, uz mišljenja DORH-a o ugovorima Hrvatske i mađarske naftne kompanije.

Izradu sveobuhvatnog pravnog mišljenja o ništetnosti ugovora s MOL-om i isplati naknade štete temeljem pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) Vlada je zatražila 21. studenog 2022. temeljem Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade i četiri hrvatska pravna fakulteta.

Pravno mišljenje, među ostalim, daje odgovor na pitanja vezana za pravne učinke presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a; stajalište o mogućnosti poduzimanja pravnih radnji i nadležnosti za osporavanje navedenih ugovora te mišljenje o obvezi izvršenja pravorijeka ICSID-a.

Naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno podmiriti


Ne ulazeći u tumačenje, Vlada napominje da je u mišljenju izraženo stručno stajalište po kojem presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a.

Također, pod pretpostavkom da su arbitražne klauzule iz ugovora s MOL-om valjane, (a pretežu razlozi da jesu) prema mišljenju pravnih fakulteta ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske za odlučivanje po tužbi Hrvatske protiv društva MOL, a radi utvrđenja ništetnosti ovih ugovora.

U mišljenju se navodi da je naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno podmiriti, u skladu s međunarodnim obvezama.

Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodnog privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava. Izrađeno je 16. siječnja te dostavljeno Vladi i Ministarstvu pravosuđa i uprave 26. siječnja.

Vrhovni sud je potkraj listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!