"Presuda Sanaderu i Hernadiju nema učinke na ugovore između Hrvatske i MOL-a"

31.01.2023.

18:44

Autor: M.Š./Hina/HRT

Banski dvori

Banski dvori

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

"Pravomoćna presuda Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Hrvatske i MOL-a", stoji uz ostalo u mišljenju radne skupine pravnih fakulteta koje je Vlada objavila u utorak, uz mišljenja DORH-a o ugovorima Hrvatske i mađarske naftne kompanije.

Izradu sveobuhvatnog pravnog mišljenja o ništetnosti ugovora s MOL-om i isplati naknade štete temeljem pravorijeka Arbitražnog suda pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) Vlada je zatražila 21. studenog 2022. temeljem Okvirnog sporazuma o suradnji između Vlade i četiri hrvatska pravna fakulteta.

Pravno mišljenje, između ostalog, daje odgovor na pitanja vezana za pravne učinke presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a; stajalište o mogućnosti poduzimanja pravnih radnji i nadležnosti za osporavanje navedenih ugovora te mišljenje o obvezi izvršenja pravorijeka ICSID-a.

Ne ulazeći u tumačenje, Vlada napominje da je u mišljenju izraženo stručno stajalište po kojem presuda Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Sanader i Hernadi koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda ne proizvodi učinke u odnosu na ugovore između Republike Hrvatske i MOL-a.

Također, pod pretpostavkom da su arbitražne klauzule iz ugovora s MOL-om valjane, (a pretežu razlozi da jesu) prema mišljenju pravnih fakulteta ne postoji nadležnost suda Republike Hrvatske za odlučivanje po tužbi Hrvatske protiv društva MOL, a radi utvrđenja ništetnosti ovih ugovora.

U mišljenju se navodi da je naknadu štete iz pravorijeka ICSID-a oportuno podmiriti, u skladu s međunarodnim obvezama.

Pravno mišljenje izradili su profesori s katedri međunarodnog privatnog prava, kaznenog, trgovačkog i obveznog prava, izrađeno je 16. siječnja te je dostavljeno Vladi i Ministarstvu pravosuđa i uprave 26. siječnja.

U pogledu izvršenja odnosno plaćanja naknade štete MOL-u slijedom ICSID-ova pravorijeka zatraženo je i očitovanje Državnog odvjetništva koje je dostavljeno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja 27. siječnja.

Vlada je navela da u svrhu transparentnosti i informiranja javnosti o stajalištima neovisnih pravnih stručnjaka te nadležnog pravosudnog tijela mišljenja objavljuje u cijelosti.

Također su objavljena i prije zatražena mišljenja predstojnika Katedre za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske iz 2021. godine.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

- Vlada i dalje nije odustala od propitkivanja pravnih mogućnosti za kvalitetnije i ravnopravnije upravljanje našom najvećom naftnom kompanijom. Sutra će se sve temeljito protresti na Savjetu za INA-u te će se, kako je premijer najavio, ministri zadužiti da dalje djeluju, istaknuo je u javljanju u središnjem Dnevniku naš reporter Eugen Husak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!