Plenković o pitanju Sberbanke: Nema potrebe podizati sredstva, HPB je preuzeo, nema rizika za štediše

02.03.2022.

09:26

Autor: HRT

Plenković, Marić, Vujčić

Plenković, Marić, Vujčić

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić održavaju konferenciju za novinare vezano uz nove informacije oko statusa Sberbank Hrvatska.

- Prije nego krenemo na ovu temu preuzimanja Sberbanke od strane HPB-a, reći ću da sam dao naputak veleposlanici Anici Djamić da napusti Kijev. Ona ide u Lavov gdje će ostati i obavljati svoju dužnost, pomagati hrvatskim državljanima te pratiti situaciju oko agresije Rusije na Ukrajinu. Ona je dobro, maloprije smo razgovarali, istaknuo je premijer na početku presice. 

- Jedna od posljedica je i najava Europske središnje banke da bi Sberbanka te njezine banke kćeri u Sloveniji i Hrvatskoj mogle propasti. U četvrtak i petak zabilježili smo da su brojni štediše krenuli dizati sredstva iz ove banke, a zahvaljujući moratoriju situacija se smirila jučer i prekjučer. A sinoć donesena je odluka o sanaciji Sberbanke u Hrvatskoj. Likvidacija bi financijski imala negativne reperkusije kako na štediše, tako na samu banku i na naš sustav. 

"Pravovremen i odlučan odgovor"

I tijesnoj suradnji HNB-a i Vlade, koordinirane su aktivnosti oko Sberbanke.

- HPB je reagirao i bila je spremna uskočiti i preuzeti Sberbank Hrvatska. To umiruje sve štediše, nema potrebe da bilo tko podiže sredstva, oni su dio grupacije HPB-a. Sanacijska uprava će preuzeti upravljanje tom bankom, izgledno je da će doći do preimenovanja banke te će ona nastaviti normalno poslovati. Na ovaj način još smo jednom pokazali ne samo da smo politički principijelno reagirali, da smo zaštitili i spriječili likvidaciju. 

Štediše su dovedene u poziciju da ne postoje više rizici za njihov novac.

- Brzo smo djelovati u interesu stabilnosti financijskog sustava. Činjenica da smo u procesu pristupanja u europodručje, to nam je pomoglo da na brz i sustavan način učinimo dobro i za Hrvatsku, i za štediše i građane. HPB je ovime osnažen, imat će oko 8% udjela na bankarskom tržištu. 

- Situacija koja je iziskivala i pravovremen i odlučan odgovor, a on se i dogodio. Svjesni smo da štedišama Sberbanke nije bilo najugodnije, ali nastojali smo cijelo vrijeme slati umirujuće poruke, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić dodajući da je cijeli tim na ovom slučaju odradio posljednjih dana odličan posao.

HPB Sberbanku platio 71 milijun kuna

- Uspjeli smo uvjeriti sve europske institucije da je ovo najbolje rješenje za RH, da je ovo zdrava banka. Da se da šansa da se nastavi normalno funkcionirati. Zahvaljujem se HPB-u i njihovom timu, ovo je odlučan i pravovremen poslovni pothvat. 

- Otvorili smo proces sanacije, imenovana je sanacijska uprava koja će početi voditi banku, a koja je prodana HPB-u. Ovo je moguće bilo samo da se banka hitno proda inače bi išla u likvidaciju. Likvidacija bi značila da se osiguranje depozita isplaćuje, što je trošak od 3,8 milijardi kuna, no to bi značilo i trošak da bi velik dio depozita poduzeća također bio izgubljen. To bi bila značajna ekonomska šteta, što se na kraju može mjeriti visinom od oko 8 milijardi kuna. Sberbanka je imalu izvrsnu godinu iza sebe, spajanjem s HPB-om imamo jako kapitaliziranu, vrlo dobru, likvidnu, efikasnu banku. Svi mogu biti mirni, depoziti su sigurni. Kako građani tako i korporativni sektor. Mi smo sada dio Europske bankovne unije. Želim naglasiti da ćemo u idućim danima znati kako će se banka zvati i novi logo, a u jednom trenutku će doći do spajanja s HPB-om, ne još sada na početku, ne dok ne završi proces uvođenja eura. To je u svakom slučaju sada jedinstven bankovni entitet koji može nastaviti poslovati kao da se ništa nije dogodilo. 

Vujčić je dodao da je akvizicija preuzimanja Sberbanke od HPB-a bila teška 71 milijun kuna. 

Plenković je dodao da se ne radi o nacionalizaciji, već o sanaciji Sberbanke.

- U suprotnom bi došlo do velikog troška. Umjesto štete i nepopravljive štete za štediše i pravne osobe, preuzimanjem HPB prestala je trka na šaltere. Stabiliziran je financijski sustav i Hrvatska je još jednom pokazala na putu prema europodručju pokazala snagu i učinkovitost.

O Aladroviću: Kada proučimo situaciju, donijet ćemo odluku

Andrej Plenković odgovorio je i na pitanje oko ministra Josipa Aladrovića i pitanja skidanja imuniteta.

- Kad proučimo odgovorit ćemo i donijeti odluku. Koliko god mi bude potrebno da temeljito proučimo, rekao je. 

Na pitanje hoćemo li ovoga tjedna imati novog ministra graditeljstva, kaže da se vode konzultacije.

- Pratite malo situaciju čime se bavimo, zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!