14:41 / 02.02.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

SDP: Zatvaranje virovitičke šećerane - gorak okus slatke industrije

Gasi se virovitička tvornica šećera Viro

Gasi se virovitička tvornica šećera Viro

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Predsjednik osječko-baranjskoga SDP-a i saborski zastupnik Domagoj Hajduković i saborska zastupnica te stranke Romana Nikolić rekli su danas da je zatvaranje virovitičke šećerane gorak okus slatke industrije i jasan primjer odnosa Vlade prema istoku Hrvatske.

- Još je jedna tvornica šaptom pala. U petak je zadnji radni dan odradilo šezdesetak radnika. Ne moram govoriti što to znači za Virovitičko-podravsku županiju i Viroviticu. Od grada koji se promovirao kao slatki grad ostao je grad s gorkim okusom jer je 60 obitelji ostalo bez prihoda, rekao je Hajduković.

Upitao je što su učinili gradonačelnik i župan da se pokuša spasiti šećerana.

- Što radi Ministarstvo poljoprivrede po pitanju proizvodnje šećerne repe? Osjećaju li se odgovornima za ovakav razvoj događaja jer su se još 2015. poigrali s potporama i u tri godine smanjili potpore za tisuću kuna po hektaru? upitao je Hajduković.

- Ministarstvo poljoprivrede je bez analiza i procjene financijskog učinka na poljoprivrednike i šećerane u tri godine drastično smanjilo proizvodne potpore za repu. Za 2015. one su iznosile 2.900 kuna po hektaru, a u 2017. pale su na 1.990 kuna po hektaru, istaknuo je Hajduković.

Nikolić je rekla da ista sudbina čeka i Tvornicu šećera u Osijeku.

- Nekada industrijski grad Osijek će ostati bez jedne od rijetkih tvornica prehrambene industrije koje su opstale, rekla je, ističući da bi gotovo 200 radnika moglo ostati bez posla, a 200 slavonskih obitelji moglo bi postati egzistencijalno ugroženo.

Zbog toga će, istaknula je Nikolić, u Slavoniji ostati jedino poluprazni gradovi i sela u kojima će oni koji u njima ostanu živjeti u neizvjesnosti i brizi za svoju budućnost. Pozvala je osječko-baranjskog župana Ivana Anušića da učini sve za spašavanje radnih mjesta.

Hajduković je dodao kako Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ne bi trebao biti pusta statistika, obnova društvenih domova i svlačionica lokalnih nogometnih klubova, nego borba za svako radno mjesto.

- Svako sačuvano radno mjesto znači jednu obitelj koja će ostati u Slavoniji i Baranji i stvarati budućnost sebi i ovom dijelu Hrvatske. Vidjeli smo na slučaju Meggle kako se rezultati mogu postići ako ima volje. Virovitička šećerana je zatvorena, no možda se osječka i županjska još mogu spasiti. Plenkoviću, ministrice Vučković, učinite nešto, pozvao je Hajduković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!