14:17 / 02.02.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Plenković: Ne određuje Vlada Burilovićevu plaću u HGK

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Nakon što je prošli tjedan saborska oporba srušila kvorum i odgodila glasanje o zakonu o obnovi potresom pogođenih područja jer se nije glasalo o ukidanju članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, danas se sastala vladajuća koalicija. Premijer Plenković najavio je reformu HGK, a poslao je i oštre političke poruke.

Na početku obraćanja novinarima Andrej Plenković govorio je o onome što je dogovoreno s koalicijskim partnerima vezano uz HGK.

- Prošli smo sve teme koje su politički relevantne. Dogovorili smo kao što smo i rekli jedan prijedlog zaključka kojim će parlamentarna većina pristupiti predsjedniku Sabora, zatražiti da se usvoji zaključak kojim će se zadužiti Vladu odnosno Ministarstvo gospodarstva, da se do kraja proljetnog zasjedanja, predloži jedna reforma sustava HGK. Sukladno analizi, razgovorima...To je ono što je najbitnije, svi su se suglasili oko toga.

Izvijestili su iz HDZ-a koalicijske partnere o incidentu koji se dogodio tijekom vikenda, kada su talijanski europarlamentarci došli samovoljno na granicu Hrvatske i BiH "s očitim ciljem", povezani s nevladinim udrugama iz BiH nezakonito prijeđu granicu s Hrvatskom.

Ponovio je da je ponašanje SDP-a u ovom slučaju bilo sramotno, dodajući da je sve to protivno interesima RH.

- To još nije viđeno u smislu pokušaja internacionalizacije nečega što je protiv nacionalnih interesa RH, ističe.

Plenković opet napao Most

- Most je jedna populistička, demagoška, antieuropska i antimanjinska opcija, nisu nas oni prisilili na ovo, poručio je Plenković odgovarajući na upit jesu li vladajući ustuknuli po pitanju HGK.

Ponavlja da Most po pitanju HGK zapravo prepisuje ideje udruge Glas poduzetnika, "a koja potiče građane na prosvjede, neposluh, nepoštivanje propisa i kršenje mjera koje postoje za zaštitu zdravlja hrvatskih građana". 

Vlada ne odlučuje o plaći čelnika HGK

Premijer je odgovorio i na pitanje o primanjima Luke Burilovića, koji kao čelni čovjek HGK te svojim članstvom u nadzornim odborima Ine i Podravke, uprihođuje mjesečno oko 55 tisuća kuna.

- Njega ne bira Vlada, niti ova niti neka ranije. Predsjednika HGK biraju članovi HGK, kao u HUP-u biraju članovi svojeg čelnog čovjek. Izabrali su kandidata za kojega su smatrali da je najbolji. Možemo razglabati jesu li naknade u tim tijelima previsoke, ali o njima u svakom slučaju ne odlučuje Vlada. 

Zaključio je da HGK nije urgentna tema, a bilo kakve reforme radit će parlamentarna većina.

- Prošli petak je tema br. 1 bio Zakon o obnovi od potresa na Banovini, proglašenje IGP-a i Nacionalna strategija, što nije moglo biti izglasano zbog nemoralnog rušenja kvoruma od strane oporbe, ponavlja premijer.

- To nije pristojno, kulturno, uobičajeno, to je signal kakva je oporba u Hrvatskom saboru u ovom trenutku, rekao je.

"Nikome ne bih preporučio suradnju s Mostom"

Na pitanje da komentira izjavu Nikole Grmoje da je Vlada ta koja demontira institucije i da je sve pod utjecajem Vlade, rekao je da nije čuo taj komentar, ali da ga ne čudi.

- To je populistička, demagoška ekipa, kazao je Plenković.

Poručio je da je bila pogreška ići s njima u suradnju, da to nikome ne bi preporučio.

- To je najgore od najgoreg što se nekome od partnera može dogoditi. Ako s nekim morate u partnerstvo, idite sa svima osim s njima. Ići u eter s informacijama da su pod utjecajem Vlade sudovi, pravosudna tijela, to je najgore od najgoreg što postoji u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije od strane političkih stranaka poput Mosta koji su populisti, demagozi, ljudi koji kreću isključivo s destruktivne pozicije. Ozbiljne, zrele političke stranke, takve grube difamacije, ne iznose, dodaje.

O kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika

Kazao je da je Damir Vanđelić, prvi čovjek Fonda za obnovu nakon potresa, fokusiran na obnovu, a da će HDZ odlučiti o kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika kada odluči o svim kandidatima za lokalne izbore. Najavio je da će to biti u idućim tjednima.

"Borimo se za zdravlje"

Osvrnuo se i na najavljeni sutrašnji prosvjed protiv mjera Stožera, a vezano uz suzbijanje koronavirusa.

- Podsjećam javnost da smo skoro godinu dana u fazi pandemije. Borimo se za zdravlje, gospodarstvo i način života. Sve vlade to rade pomoću protuepidemijskim mjerama kako bi spriječile zarazu. Posljednjih mjeseci postigli smo željeni cilj, smanjili smo intenzitet zaraze na niske postotke. To su pozitivni signali.

- Nismo sretni što zbog protuepidemijskih mjera nekome onemogućavamo rad, ali u situaciji smo da trebamo poduzimati mjere kako bismo zaštitili zdravlje. Kada se procijeni da je moguće dodatno opuštanje, ići ćemo u to, rekao je.

Ipak, nije htio decidirano odgovoriti na pitanje hoćemo li, nastavi li se ovakav pozitivan trend s novooboljelima, 15. veljače imati novo popuštanje koje bi možda uključivalo otvaranje teretana te djelomično otvaranje restorana i kafića.

- Ja nisam prorok, ostalo je 14 dana. Evo imamo informacije iz Portugala od premijera Antonija Coste da su tamo redovi kola hitne pomoći koji čekaju dovesti pacijente u bolnice. Brzo se situacija može promijeniti.

Odluka o autocesti do Siska

- U četvrtak će biti usvojena odluka Vlade o dovršetku autoceste do Siska. Riječ je o projektu za koji postoji sva dokumentacija i za koju smo dogovorili da nađemo sva financijska sredstva iz sredstava HAC-a, oko 325 mil. kuna za dionicu Lekenik-Sisak, a potom od čvora Sisak do središta Siska brza cesta koja stoji 60 mil. kuna. Tako u sljedeće dvije godine gotovo ćemo nasloniti Sisak na Zagreb, a to je sjajna poruka, zaključuje Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!