Serdarušić: Kralj dolar uništava sve pred sobom

08.10.2022.

12:27

Autor: M.M./HRT

Analitičar Hrvoje Serdarušić

Analitičar Hrvoje Serdarušić

Foto: HTV / HRT

Tko god je duže vrijeme u financijama i biznisu naježi se od usputnog pitanja prijatelja, poznanika ili susjeda: "Reci mi u što da sad uložim? Franak, kripto, dolar? Nekretnine?". I naravno, očekuju instant odgovor u tri rečenice. I to onaj koji će im donijeti siguran prinos, profit, novac, a da više ne moraju razmišljati. Logika je vrlo jednostavna: Daj mi nešto za ništa. Ako im odgovorite da to nije tako jednostavno ili se nedajbože uvučete u raspravu o ciljevima individualnog ulaganja, pitate koliko su spremni na rizik i o ročnosti ulaganja, naljute se jer vi znate, a sad im nećete reći. Ako imate investicijskih sklonosti, pogledajte gostovanje analitičara Hrvoja Serdarušića, koji će reći kakvo je trenutno stanje na tržištu.

Ja imam dva odgovora - šaljivi i ozbiljni. Šaljiv je - savjet ne trežim niti bi ga dao, a ozbiljni - nisam investicijski savjetnik, rekao je uvodno Serdarušić.

Istaknuo je da štogod da čovjek radi ima neki rizik.

- Devizna tržista su najzanimljivija. Promjene su instantne i dnevni pomaci su u drugoj decimali. Kralj dolar uništava sve pred sobom. Devizne rezerve koje svijet ima 13 bilijuna dolara na kraju godine, a sada zbog situacije dolar jača i druge zemlje su uvučene u taj valutni rat pa su otprilike 1/13 od ukupnih deviznih rezervi u svijetu potrošile da bi se obranile od dolara i inflacije, ali ne uspijevaju, rekao je.

- Ljudi se ljute kad govorimo o Amerikancima, Fedu... jer kao to je preko bare, ali oni su zakon gravitacije. Ne možete ignorirati nešto što je toliko moćno i utječe na sve, istaknuo je analitičar Serdarušić.

Kad je riječ o funti, ona prilično strmoglavo pada.

- Ona je rezultat glasovanja o Brexitu. Nisu iskoristili kako je engleska javnost htjela i dogodio se pad vrijednosti britanske funte. Njihova ekonomija je u opadanju zadnjih par godina, a dotukli su se s COVID politikom i ostali bez stranih radnika, rekao je analitičar.

Osvrnuo se i na ulazak Hrvatske u eurozonu.

- Mi kao netko tko pripada eurozoni, Europi, sada gubimo na vrijednosti. Stvari se uvijek mogu izmjeniti, ali ne ide preko noći. Europska centralna banka pogriješila je što je negirala problem inflacije dulje od Feda američke centralne banke, pa je ljetos najavila neke promjene i prvi put su temeljne kamatne stope izišle iz negativne zone.

Istaknuo je kako postoje dvije struje: 

- Jastrebska struja - ona traži oštriji pristup podizanje stopa i golublji pristup koji kaže ajmo smiriti stvar. Zato se smatra da bi preveliko podizanje kamatnih stopa prije povuklo recesiju na vrata. Uništavanje inflacija koja je tu za nus produkt uvijek ima recesiju u 99 posto slučajeva, rekao je.

Na upit jesu li kriptovalute siguran zaklon, Serdarušić je rekao da je on malo skeptičan.

- Fedove odluke o dizanju kamatnih stopa jako djeluju na kriptovalute. One su najosjetljivija imovina u svijetu. Kriptovalute ne daju neki prinos. Kada kupite stan ako ga iznajmljujete dobijete najamninu, za dionicu dobijete dividendu, za obveznicu kamatu, kod kripta uzdate se da će netko drugi kupiti od vas po većoj cijeni, a vi ste kupili po nižoj. To je sva mudrost i za mene je to problem s kripto imovinom, rekao je.

A na pitanje u što na kraju ulagati, rekao je da je njegov savjet za mlade ljude koji su tek krenuli da ulažu dugoročno u dionice, dok onima u mirovini savjetuje da ne riskiraju s rizičnijim proizvodima. 

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!