Sezona pred vratima, Jadranska obala se popunjava

29.05.2022.

19:45

Autor: Karmen Šore/Morana Baričević/Petar Mikuličin/Dnevnik/HRT

Turistička sezona je pred vratima

Turistička sezona je pred vratima

Foto: Dnevnik / HRT

Turistička sezona je pred vratima. Jadranska obala polako se popunjava. Čini se da inflacija i rat u Ukrajini, barem u ovome trenutku, ne remete planove, a to je stići do brojeva iz rekordne 2019. Prema sadašnjim podacima na dobrom smo putu. Neki prognoziraju da bi ova sezona mogla biti čak i bolja.

Osmijeh se vratio u grad, barem na lica onih koji žive od turizma. Još smo službeno u predsezoni, a na dubrovačkom Stradunu već je nemoguće pronaći slobodno mjesto.

- Ovo nitko nije očekivao, masa ljudi, ovako nije bilo ni 2019. znači ljudi su siti COVID-a i grad je prepun ljudi. Cijene su dignute, mislim, to je opravdano i ništa to nije neočekivano. Žao mi je samo domaćih ljudi, rekao je ugostitelj Nikola Nikić.

Malo sjevernije, prizori splitske luke na dan smjene gostiju ozbiljno ulijevaju nadu da bi ova sezona mogla biti kao ni jedna do sada. Jadrolinija je odavno premašila prošlogodišnje brojeve u istom razdoblju.

- Sve su nam trajektne linije zaista dupkom popunjenje počevši od otoka Brača, Hvara, Visa Korčule također tako da smo zaista prezadovoljni. I evo vratili smo se u staro normalno, rekla je Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

U zračnoj luci slična situacija. Kroz nju su ovaj vikend prošle 34 tisuće putnika.

- Definitivno sedmi i osmi mjesec su opet očekivanja da će biti prava sezona, špica sezone možda na razini 2019. ili čak i veća, rekao je Mate Melvan iz Zračne luke Split.

A u Šibeniku - gradu koji se polako otkriva svijetu - pronašli su način kako privući goste u predsezoni pa je tako organiziran međunarodni polumaraton koji je spojio 4 tvrđave -od sv. Nikole do sv. Mihovila.

Očito su dvije pandemijske godine ostavile traga. Slobodno se kretati i putovati ovoga ljeta, čini se, bit će važnije nego ikada prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!