Novosel iz SSSH-a: U nedjelju izlazimo na ulice, imat ćemo prosvjedni marš

29.04.2022.

11:00

Autor: I.Z./HRT

Tradicionalni susret sindikalista

Tradicionalni susret sindikalista

Foto: HTV / HRT

Uoči Međunarodnog praznika rada u zagrebačkoj "Tvornici", u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, održava se tradicionalni susret sindikalista koji su pritom podsjetili na svoj zahtjev za povećanje prosječne plaće. Na susretu, tradicionalno, sudjeluju i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti. Okupljenima se obratio i predsjednik Republike Zoran Milanović. Istaknuti sindikalisti primit će nagradu - "Srce sindikalne solidarnosti".

"Sindikati su upozorili Vladu"

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel kazao je da Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske uoči Međunarodnog praznika rada već tradicionalno obilježava 1. svibnja u Tvornici. Naglasio je kako protekle dvije godine to nije bilo moguće, zbog pandemijskih mjera.

- Nažalost, ono što nas je sve zadesilo kako u tijeku ove pandemije, vezano za ekonomsku krizu, tako i sve ove napetosti u Europi koje su krenule već krajem prošle godine, a uzrokovali su ih porast cijena energenata, općeniti porast troškova života. Sindikati su upozorili na to Vladu, te je Vlada ipak izašla s nekim paketom mjera. Međutim, taj paket mjera, nažalost za građane, osim za one najugroženije, koji će putem vaučera imati olakšano plaćanje energenata, svi drugi neće osjetiti pad cijena hrane, bez obzira na to što se PDV smanjio na određene artikle. To će sve ostati u dijelu marža i profita onih koji prodaju proizvode. To je ono što u ovom trenutku moramo naglasiti, dodao je.

"U nedjelju izlazimo na ulice, imat ćemo prosvjedni marš"

U nedjelju Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske, na sam praznik, ponovno će izaći na ulice i organizirati prosvjedni marš.

Marš će krenuti ispred Radničkog doma, ići će Šubićevom ulicom, Zvonimirovom do Branimirove, Zavrtnicom, te će doći na Radničku cestu.

- Radnička cesta simbolizira tvornice koje su se tu nalazile, a kojih sada nema. Danas su tamo trgovački centri, banke, ali danas je tako sjedište i Hrvatske udruge poslodavaca. I upravo s tog mjesta želimo poslati poruku HUP-u i onim poslodavcima koji u ovom trenutku odbijaju pregovore o sektorskim kolektivnim ugovorima, da želimo Hrvatsku zadovoljnih radnika. Da u Hrvatskoj niska cijena rada mora postati prošlost, poručio je Novosel. 

"Prosječna plaća u Hrvatskoj trebala bi biti najmanje 1500 eura"

Novosel je istaknuo kako bi do 2026. godine prosječna plaća u Hrvatskoj trebala biti najmanje 1500 eura.

- Namjerno govorim u eurima, jer mi ulazimo u eurozonu, a naše cijene prije ulaska u eurozonu počele su divljati. Dakle, svi se prilagođuju na euro i mi radnici moramo se prilagoditi na euro. I mi radnici moramo insistirati na plaćama u eurima, rekao je.

Poručio je kako Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske od Vlade očekuje da kroz zakonodavne promjene potiče sektorsko kolektivno pregovaranje, a da smanji apetite i želje poslodavaca da radnicima neoporezivo isplaćuju određene isplate, jer time štete radnicima i državnom proračunu. 

Tomašević: Grad Zagreb poticat će i zagovarati kolektivno pregovaranje 

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević pozdravio je sve okupljene te kazao kako sam naziv susreta - Praznik rada u Tvornici prenosi neke davne poruke.

Naglasio je da će Grad Zagreb poticati i zagovarati kolektivno pregovaranje i slobodu sindikalnog udruživanja.

Dodao je da ta prava nikada ne smiju biti ugrožena niti smiju doći u pitanje, bez obzira na različita mišljenja.

Grad Zagreb bit će uvijek otvoren za socijalni dijalog. 

Jelić: Zahtjevi tržišta rada danas su uvelike drugačiji

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Dragan Jelić naglasio je kako su danas zahtjevi tržišta rada uvelike drugačiji. - Digitalizacija, brzo razvijajuća tehnologija, koje regeneriraju nove rizike na radnom mjestu, stavili su pred nas nove izazove, pa je težnja za boljim radnim i socijalnim statusom radnika konstantna, poručio je.

Kazao je da je kvalitetnije uređenje radnih i socijalnih prava dio programa Vlade Andreja Plenkovića.  

Milanović: Najveću opasnost vidim u inflaciji

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je u današnje vrijeme teško biti predstavnik sindikata.

- Danas je teško prepoznati protivnika. On je fluidan, ambivalentan, raspršen kao spektar zraka. Nekad su bili  u sustavu u Radničkoj cesti, danas toga nema. Nisam sklon kritiziranju Vlade, kao obaveznoj stilskoj figuri. Bio sam predsjednik Vlade i znam koliko je to meni bilo teško. Novac je tada bio skup. Kamate su bile ogromne i neke stvari si morao raditi. Svaka Vlada želi zadovoljiti birače i dala bi plaću od 1500 eura u javnom i državnim sektoru tek tako da se riješi problema. Nažalost, život je malo kompliciraniji, poručio je predsjednik Republike.

Naglasio je kako je najveći problem provedba. Hrvatski porezi su u europskom prosjeku.

- Porez na dobit je mali, a on opterećuje poslodavce koji rade s dobiti. On je dvanaest, odnosno osamnaest posto. Porez na dividendu zaboravite. Taj porez stimulira poduzetnike da novac drže u sustavu. Da zapošljavaju i ulažu u tehnologiju. Ne može se puno toga promijeniti, dodao je.

Istaknuo je kako je u Hrvatskoj problem politike, odnosno politike provedbe "onoga što piše na papiru".

- Sudovi, inspektorati... Inspektorat u ovom trenutku vodi stranačka osoba. To moram reći. Totalno stranačka osoba. U moje vrijeme nije bilo tako, rekao je.

Milanović je ponovio kako Vladu neće napadati jer bi svima dala velike plaće.

Milanović je poručio kako najveću opasnost vidi u inflaciji. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovat će danas na Pantovčaku Redom Stjepana Radića, za dugogodišnji sindikalni rad i zasluge u borbi za socijalna prava radnica i radnika, predstavnike hrvatskih sindikata, predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela i glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!