Sirova nafta sve skuplja, cijene goriva idućih 30 dana u Hrvatskoj ostaju iste

19.10.2021.

07:16

Autor: V.G./HRT

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Cijena sirove nafte nastavlja rasti. Na londonskom tržištu dosegnula je gotovo 85 dolara po barelu, najviše u posljednje tri godine, dok je na američkom tržištu prešla 82 dolara - tolika nije bila od listopada 2014. U Hrvatskoj idućih 30 dana nema rasta cijena goriva jer ih je Vlada ograničila uredbom nakon koje su neki distributeri objavili da će kvalitetnija, premium goriva prodavati samo do isteka zaliha.


- Jednostavno je premium goriva trebalo pustiti tržištu i tržišnom natjecanju pa onaj tko želi i ima novija vozila, neka slobodno izabere hoće li točiti na našim crpkama ili će morati nažalost u inozemstvo, rekao je Igor Grozdanić, energetski stručnjak.

- Bilo bi dobro da automobili s novom tehnologijom koriste premium goriva. Vjerujem da se kratkoročno ne može dogoditi neki veliki problem. No u svakom slučaju bolje je da vozilo nove, moderne tehnologije koristi premium gorivo, kazao je Branimir Tomurad, stručnjak za automobile.


Potez nekih naftnih kompanija da prodaju goriva premium klase samo do isteka zaliha komentirao je premijer Plenković nakon sjednice stranačkih tijela.

- Primili smo na znanje tu informaciju. Nisu to tako slabašne kompanije da ne mogu na svojim plećima izdržati mjesec dana ovo što smo donijeli. Mi smo birani od hrvatskih građana, njihove interese štitimo, ne vidim da će se bilo kome od proizvođača do distributera nešto značajnije dogoditi u ovih 30 dana, rekao je Andrej Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!