19:26 / 16.09.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/V.K./HRT

Skupi stanovi, mnogi prstom upiru u državu

-

-

Foto: - / -

Podnošenje zahtjeva za subvenciju stambenih kredita - počelo je prošli tjedan. Riječ je o trećem krugu mjere kojom država pokušava pomoći mladima u rješavanju stambenog pitanja.
Podnošenje zahtjeva za subvenciju stambenih kredita - počelo je prošli tjedan. Riječ je o trećem krugu mjere kojom država pokušava pomoći mladima u rješavanju stambenog pitanja. S druge strane - državne subvencije posljednje dvije godine - potaknule su rast cijena nekretnina, ponajprije u Zagrebu i na obali.

Stan u zagrebačkom naselju Špansko danas je skuplji nego prije četiri godine - u prosjeku 400 eura po četvornome metru. Za stan prosječne veličine danas treba izdvojiti i do 25.000 eura više.

- Otprilike smo računali 20-ak posto su cijene porasle. Naravno, centar Zagreba, centar Dubrovnika nisu ista cijena, kao što je to u perifernom dijelu, rekla je Jelena Kravoščanec Todorović, agentica za prodaju nekretnina.

Cijenu nekretnina diktira ponuda i potražnja. Posljednjih godina raste potražnja, a mnogi prstom upiru u državu. Kažu, subvencije mladim obiteljima donijele su nered na tržište.

- Ako se u Hrvatskoj godišnje proda oko 20.000 stanova, a subvencije dobije 2500 tisuća osoba, onda mi utječemo 10 posto na cijenu nekretnina, a 90 posto utječe sve drugo, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Cijene stanova ne rastu samo u Zagrebu nego i u gradovima na obali.

- Imate veliki bum iznajmljivanja stanova, tako da velik broj ljudi koji su viših dohodovnih skupina, imaju jako veliku štednju i ulaze u taj posao. To je jedan od onih poslova koji brzo raste, poglavito u Zagrebu, naglašava Josip Tica, Ekonomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu.p

Podaci pokazuju da se zbog kupnje stana građani zadužuju, ali taj je rast spor. Iako su kamatne stope povoljnije, do željenog iznosa teže je doći jer su uvjeti kreditiranja zbog regulative HNB-a - pooštreni.

- U usporedbi s nekim ranijim razdobljima ukupan iznos stambenog kredita koji se na mjesečnoj razini može odvojiti za servisiranje kreditnih obveza nešto je manji, što znači da je ukupan iznos stambenog kredita u konačnici manji u usporedbi s nekim ranijim razdobljima, Darko Gabrić, Erste Bank.

Potpuna suprotnost u Slavoniji. Ondje nema turističkog buma. Stanova ima na izbor, kupaca - ni za lijek. Na kupnju nekretnina Slavonce ne potiču ni povoljne kamatne stope ni niske cijene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!